Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша".

Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти, нестинари и др.


На 17 юли ще се проведе емблематичното дефиле по булевард "Витоша", което ще завърши с концерт на ансамблите в лятно кино "Кабана".

Традиционни за фестивала инициативи са засаждането на "Дърво на приятелството", пикникът в парк "Камбаните" и конкурсът "Мома Вита и момък Люлин", на който чуждестранните гости танцуват българска ръченица.


Жителите и гостите на София ще могат да разгледат изложбата на фестивала, която ще бъде разположена пред лятно кино "Кабана". Тя ще разходи посетителите през предишните издания на форума, представяйки им красотата на ансамблите.

Международният фолклорен фестивал "Витоша“ ще се проведе от днес, 15 юли, до 20 юли със свободен вход.

Велин Манов разговаря с Даниела Манолова и Сара Димитрова от музикалния форум в "Артефир“.

Снимка – Столична община, Район Витоша. ФС на МФФ "Витоша"


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30