Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпинг туризъм у нас – далече ли сме от това, което трябва да бъде?

| обновено на 31.07.24 в 12:39
Снимка: БТА

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от къмпинг на Китен.

Според Ибришимов много от къмпингите в България са били съсипани след 1990 г. и сега започват опити за тяхното възстановяване. "Голяма част от къмпингите реално са превърнати във вилни селища. Местата, които се изграждат, са почти без условия, още сме много далече от реалния къмпинг туризъм", сподели той. Това показва, че къмпинг туризмът все още не е развил своя потенциал в България.

Ибришимов подчертава, че кемпер туристът е един от най-желаните – платежоспособен и търсещ нови места за посещение. За да се стимулира този вид туризъм, в последната редакция на наредбата бяха предвидени временни места за настаняване, особено по Черноморието. Той отбеляза, че общините, особено на Север, имаха големи проблеми със сметоизвозването поради многото туристи, които произвеждаха значително количество боклук. Новата наредба даде на общините инструмент за индексиране на приходи от тези туристи, което беше важна стъпка напред.

Въпреки това Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) внезапно свика работна група, в която нямаше нито един представител на асоциации, свързани с къмпирането. "Те върнаха за обсъждане най-стария текст на наредбата, който има стотици отрицателни становища", отбеляза Ибришимов. Това действие предизвика разочарование и възмущение сред кемпер общността, която се надяваше на по-прогресивни решения за развитието на къмпинг туризма в България.

В заключение Йордан Ибришимов подчерта необходимостта от адекватна подкрепа от страна на институциите и съвместна работа с представителите на къмпинг асоциациите, за да се постигне истинско възстановяване и развитие на къмпинг туризма в България.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46

Първият учебен ден в Осоица: Учебният звънец звучи с народна песен

На живо от живописното село Осоица, община Горна Малина, честитим първия учебен ден на всички учители, ученици и родители. Училището винаги е било сърцето на всяка общност, мястото, което изгражда и обединява културните и социални връзки между хората", споделя Татяна Захариева, творчески директор и съосновател на училище "Космос". Тя ни..

обновено на 16.09.24 в 09:11