Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитаници на НХА с изложба на "Аполония"


Националната художествена академия представя изложба на свои възпитаници в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия – Созопол от 28 август до 7 септември, съобщават от НХА.

По думите на екипа изложбата представя дипломни работи и проекти на студенти от специалностите "Живопис", "Графика", "Плакат и визуална комуникация", "Керамика" и "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА – Випуск 2024.

"Проектът "Изложби на дипломираните от НХА – Випуск 2024" беше реализиран с голям успех в периода 13 юни – 5 август 2024 г. в различни културни и експозиционни пространства в София и Бургас", отбелязват от НХА.

По думите им в своята 128-годишна история Националната художествена академия и днес изпълнява успешно своята мисия – да изгражда и обучава поколения български художници, които да определят и развиват културния облик на България.

Празниците на изкуствата „Аполония“ се организират от фондация „Аполония“, създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала е през 1984 г. Форумът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства, отбелязват организаторите. 

По материали от БТА 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педро Алмодовар с престижната награда

81-ви Филмов фестивал във Венеция

Филмът на испанския режисьор Педро Алмодовар "Съседната стая" спечели престижната награда "Златен лъв" на 81-вия филмов фестивал във Венеция. Първият англоезичен филм на Алмодовар му носи първата голяма победа на кинофестивала, въпреки дългата му кариера в киното. През 2019 г. режисьорът беше отличен с награда за цялостно творчество...

публикувано на 13.09.24 в 17:48

Бяхме в Хасково!

В редакция "Хумор и сатира" обичаме да пътуваме, особено когато ни дават награди, но за това след малко. Тази неделя от 19 часа в "Голямата къща на смешните хора" можете да чуете документален запис от гостуването ни на фестивала "Хасковски Каунь", организиран от "Ъкъдемия Каунь" и община Хасково. Тазгодишното издание на фестивала, който е част от..

публикувано на 13.09.24 в 16:30

Абстрактен експресионизъм и сюрреализъм в изложбата на Петър Георгиев-Рей

"Преодоляване" е името на изложбата на Петър Георгиев-Рей. Тя е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното и творческото пространство. Художникът е откритие на куратора в музея в Бостън Кенуърт Мъфет, който определя неговото творчество като постмодернизъм, вдъхновен от Джаксън Полък и от биоморфния сюрреализъм на Масон,..

публикувано на 13.09.24 в 16:22

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 120-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10