Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Лалев:

За пътя към "Домът на пчелите" и вековната битка между добро и зло

Цанко Лалев
Снимка: ИК "Хермес"

Поетът, писател, издател и преводач, автор на повече от 50 книги и енциклопедии за деца, Цанко Лалев, представя в "Нашият ден" своя роман "Домът на пчелите", с който вчера се запозна публиката на "Аполония".

По думите на автора това не е роман за деца, а роман с деца. Книгата е мултижанрова, многопластова и трудно се побира в познатите литературни рамки.

Лалев споделя, че от най-ранна възраст се чувства свързан с книгите, тъй като е част от поколение, за което литературата е била най-важният извор на фантазия. През годините творчески труд Лалев узрява за написването на романа, който носи в себе си елементи от детско-юношеската литература, от заниманията на автора с история и усъвършенствания поетичен език. Романът е резултат от една лична зрялост, по думите на Лалев.  

В "Домът на пчелите" две деца преминават през времеви портал и се връщат в Европейското средновековие. Приключението преминава през важни топоси за епохата – от България, през Константинопол до Франция. Картината на средновековната реалност в романа е сурова и многопластова, като авторът споделя, че тя е в отговор на романтизираните, псевдоисторически съвременни произведения. Лалев е категоричен, че пътят към историческата информация включва много четене на достоверни източници и пътуване до автентичните исторически извори.

Основна тема в "Домът на пчелите" е феноменът на богомилството, в чиято сърцевина е битката между доброто и злото. Присъства и фолклорно-митологичен пласт, тъй като Лалев е автор на книгата "Български митове и легенди" и темата дълго узрява в писателското му съзнание.  

В романа не отсъстват напрежението и усещането за травма. Това, по думите на Лалев, е отговор на травматичните преживявания на българското общество. Доброто и злото в Средновековието имат много ясни измерения. Днес животът сякаш е добър в редица аспекти, но зад него се крие нещо необяснимо и травмиращо за българите, смята писателят.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25