Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Кадър от филма „Триумф“
Снимка: zlatnaroza.bg

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска роля, поделена между Маргита Гошева и Мария Бакалова, както и наградата на публиката и тази на Съюза на българските филмови дейци.

Като най-добър режисьор беше отличен Павел Веснаков за филма си "Безветрие", който вече е селектиран за Европейските филмови награди. Филмът получи и наградата на младежкото жури, а град Варна го отличи за разказаната дълбоко лична история, която засяга всички ни.

Александър Трифонов взе приза за мъжка роля за превъплъщението си във филма на Надежда Косева "Клопка". Операторът му Кирил Проданов също получи награда за работата си. Заради социално значимата тематика и искреното вълнение, което предизвиква, "Клопка" си заслужи и специалната награда на журито за пълнометражно кино. Диплом за специални постижения от журито получи и Ивелина Минева за сценографията на "Триумф", "Клопка" и "Сватба".

Наградата за дебют отиде при филма на Яна Лекарска "Защото обичам лошото време", а отличието за най-добър сериал - при "Тревожност" на Илиян Джевелеков.

Журито за късометражно кино на тазгодишната "Златна роза" отличи като най-добър филм "Влечугите" на Кристина Спасовска. Специални награди в тази категория получиха и "2х2" на Андрей Паунов и "Никол" на Елена Тончева. Награда за млади автори до 35 години тази година връчи и Филмаутор. Тя също беше присъдена на късометражния филм "Никол".

Гилдия "Критика" към СБФД присъди две награди: на пълнометражния филм на Магдалена Ралчева "Сватба" за неговата достоверност и изискана стилистика и на късометражния "Свиждане" за чувството за хумор, с което авторите му се отнасят към абсурда на съвременното ни живеене.

За първа година "Златна роза" връчи и награда за най-добра филмова музика. Тя беше присъдена на композитора Петър Дундаков за музиката му към филма "Отдалечаване", копродукция между Гърция и България.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25

24-часов театрален маратон за втори път в Габрово

На 27 и 28 септември Габрово отново е домакин на 24-часовия театрален маратон, наречен "Театър 24". Първото му издание беше отличенo единодушно от публика и жури за най-доброто културно събитие в Габрово за 2023 година. Организатор на театралния празник е независимата театрална формация "Малка театрална компания" в партньорство с Драматичния..

публикувано на 27.09.24 в 07:55

Разтърсващата "Операция САБЯ" на "Златна роза" 2024

Сръбско-българският сериал "Операция САБЯ", който имаше световна премиера на CanneSeries 2024 и получи наградата за най-добър актьорски състав, се срещна за първи път с българската публика на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Историята, която се очаква догодина да тръгне в ефира на bTV, следва вече утвърдения..

публикувано на 26.09.24 в 17:25

Юлиян Табаков представя изложбата "Виждам те"

Проектът на известният художник и сценограф Юлиян Табаков "Виждам те" вече имаше представяне под различни форми в Стокхолм, Русе, София – в галерия "+359", "Водна кула", а от днес и в галерия "Средец". Предстои експониране на изложбата на открито в Градската градина в София, както и във Варна. В момента е под печат книга със същото заглавие...

публикувано на 26.09.24 в 16:40