Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
Водещ: Цветан Цветанов
• Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от аутистичния спектър "Дъга" в партньорство със сдружение "Асоциация Аутизъм" и фондация "Иновации в културата" – първо слушане на албума в национален ефир и интервю.
• Японският авангарден джаз днес – първа част: Масахико Сато – знакови дуети.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие и качествен уърлд от близо и далеч, с акцент върху келтските страни.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Димитър Арнаудов, Милена Андреева, Митко Гроздев, Бисерка Пиларска и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как птиците научили хората да палят огън", народна приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказки по Ръдиард Киплинг" – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Музикален акцент на седмицата: Легендарната германска група "Рейдж" на 40. Празнува с българските си фенове в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври.
• Епизоди от живота: на жестовия преводач Силвия Маринова, ден след Международния ден на глухите хора. Разговор на Светла Тодорова.
• Темите на деня: на преводача от арабски, руски и английски Ася Панджарова в Международния ден на преводача.
• Разговорът: За разделението на хората и силата на преговорите. Как обществените медии дават пространство на обществото да говори със себе си. Ролята на медиите в опазването на околната среда. Разговор с проф. Адил Наджам - глобален президент на WWF International, почетен декан и преподавател по международни отношения в Бостънския университет, САЩ.
• Подкаст поредицата "Поколението Z".

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
Водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: "Посвещава се на всички, които ще кажат: "Това не се отнася до мен!" – коментар на водещата.
• Културен отпечатък: Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив или още нещо за художествената хроника на Града под тепетата – разговор с представител на издателите.
• Културен код: Фалшификации и измами от вчера и днес – бродим из лабиринтите на полуистината, оковала човечеството, с пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври – разговор с кураторите.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Водещ: Цвети Бахариева
• Среща с Димитър Ковачев. Той е от знаковите автори в българската популярна музика от 80-те години на 20 век. В самото начало на 90-те заминава за САЩ, където се установява и повече от 30 години успешно работи като автор, публицист и продуцент със звукозаписно студио в Орландо, Флорида. Член е на Американския съюз на композитори, автори и публицисти (ASCAP). Неговата пиеса Clair De Lune, създадена по тема на Дебюси, част от албума Classical Impressions e включена в списъка с творби, които са допуснати за разглеждане в състезанието за "Грами" за най-добър аранжимент, инструментална пиеса или а капела.
• Нови продукции: Túnel Acústico на бразилския музикант и композитор Маркос Вали.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
• Васил Дуев-Тайг с премиера на моноспектакъла си "Х" по авторски текстове с цитати от Омар Хайям в Yalta Art Room - разговор с режисьора Боян Крачолов.
• Филмът "Анна" с разпространение в една от големите стрийминг платформи - разговор с режисьора Боримир Илков-Боно.
• Бойко Боянов представя дебютния си филм "Клас 90".
• Пламена Радева за самостоятелната си изложба "Самозванци", която се открива в галерия Vivacom Art Hall.
• "Време-пространствени полета" – изложба от инсталации на Огняна Серафимова в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Цветелина Начева
Цигуларката Елмира Дърварова в различни музикални партньорства.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• Ромските учени от света и у нас
Какво вълнува и какво обсъждат ромските учени от Gypsy Lore Society, които се събраха миналата седмица в София. Гости в студиото проф. Христо Кючуков, Керъл Силверман (University of Oregon) и Лили Ковачева – вицепрезидент на Gypsy Lore Society.
• "Памет за цар Самуил" - Как 1010 години след смъртта на цар Самуил осмисляме неговия принос в българската история – разговор с проф. Георги Николов -  председател на Македонския научен институт.

от 16.30 до 17.00 часа
Музей в ефира
Водещ: Диана Попова
За мисията и политиката на Националната галерия, включително да запознава публиката със значими автори от български произход, напуснали, или по-точно избягали от България по време на комунистическия режим и получили професионално признание извън границите на страната – разговор с нейния директор, Ярослава Бубнова.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
• Къде е мястото на бунта в съвременната култура на трендове, моди и позьорство – младият философ, артист и куратор Георги Павлов изследва темата в своя проект "С криле обърнати към Рая".
• Моята история, моята тема: Когато бунтът беше пънк - музикантът Венци Мицов ни припомня историята на пънка като контракултура по време на Прехода у нас.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Маданска
• Тодорка Владимирова представя ХII фестивал "Мамалига".
• Георги Илиев с подробности за III гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница".
• Мирослава Костадинова разказва за XIХ Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Естир Шишкова
Концерт от Прага. Свири СО на Радио Прага с диригент Петр Попелка и солистка Мария Дуеняс – цигулка. В програмата: Ерих Волфганг Корнголд – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35, Густав Малер – Симфония № 1 в Ре мажор "Титанът".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Радослав Чичев
Писателят и журналист Боян Тончев за нуждата да общуваме и да бъдем заедно. Как героите от новата му книга "Безкраен свършек на света" оживяват и стават част от ежедневието ни.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
Водещ: Сибила Лилова
Лени Тристано остава сляп след боледуване от грип още като дете. Започва да свири на пиано от съвсем малък, а във времето овладява и различни духови инструменти, учи теория и композиция. Той има бакалавърска и магистърска степен по музика в Чикаго, преди да се премести в Ню Йорк през 1946 г. Когато пристига там, Лени Тристано знае за музиката повече от всички джазмени взети заедно. Обзет е от амбицията да обнови изразните средства в джаза, който по това време е обхванат от вълната би боп.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35