Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розалин Шмих: Бездомните кучета не падат от небето

Откъде идват бездомните кучета? На този въпрос се опитва да даде отговор фотоизложбата "Създадени от нас", организирана от "Бандата на 1500-те". Изложбата може да бъде видяна до 13 октомври в градинката на "Кристал" и е фокусирана върху темата за бездомните кучета и динамиката на този проблем в България. Какви са причините за това явление и кои са правилните пътища за справяне с него – в разговор с Розалин Шмих, създател на "Бандата на 1500-те", която представя своите виждания в предаването "Нашият ден".

"Кръстихме така изложбата, защото решихме, че за всички нас, които се занимаваме с тази кауза, тези неща са очевадни. Не мислим много за тях, но си дадохме сметка, че "очевадните" причини не винаги са толкова очевидни за всички", споделя Шмих. Според нея, основният източник на проблема с бездомните кучета не е случаен – "те не падат от небето, те са резултат от наши действия“. Целта на изложбата е именно да покаже тези действия и да насърчи всеки човек да предприеме елементарни стъпки, за да допринесе за ден, в който няма да има бездомни животни.

"Отговорът на въпроса откъде идват бездомните кучета, може би е – идват от човешката безотговорност", казва тя. В частност, ако говорим за институциите, Шмих отбелязва, че основният проблем е липсващият контрол. Тя подчертава, че кастрационните кампании, които всяка община трябва да предприема, съществуват от доста време и в много случаи работят. "Слава Богу, работят", коментира тя, но също така признава, че "след толкова години трябваше изобщо да няма кучета".

Розалин Шмих

Проблемът, според Шмих, е в това, че кастрационните програми се изпълняват "на парче" – днес в един квартал, утре в друг – и липсва цялостна структура и координация, което ограничава ефективността им.

"Много от кучетата обаче се озовават в най-големия приют в България, откъдето няма излизане, ако кучето не бъде осиновено. Тези приюти постоянно са пълни", отбелязва Шмих. Това подчертава необходимостта от по-голяма ангажираност както от страна на институциите, така и от обикновените хора.

Интересно сравнение Шмих прави с Германия, където, според нея, бездомни кучета по улиците почти не се срещат. "Ако случайно се появи, понеже е много необичайна гледка, веднага някой гражданин ще се обади на 112", обяснява тя. Този пример е илюстрация за активната гражданска позиция, която липсва в България.

Изложбата предлага уникална симбиоза между текст и кадър. "Това са много въздействащи кадри, които показват нагледно всичко", заключва Шмих, като призовава обществото да обърне внимание на проблема и да поеме активна роля в неговото решаване.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оръжието

Темата за оръжието е занимавала човешките умове, откакто на света има човеци. Вероятно преди това, а може би и след човеците ще е занимателна. Говорим за стрели и копия, за картечници и танкове, но и за дронове, за пейджъри, за изкуствен разум, за перспективата прахосмукачките да си застрелват собствениците някога. Какво мотивира хората да..

публикувано на 07.10.24 в 11:25
Бисерка Григорова и Антон Митов

Антон Митов представя: Бисерка Григорова – Ливан е много особена държава

През 1974 г. Бисерка Григорова започва работа в Международна редакция на Програма "Хоризонт" на БНР. От 1980 до 1997 г. е кореспондент на БНР и на Комитета за телевизия и радио (КТР) в Бейрут – за Ливан и за района на Близкия изток. След това до 2012 г. е кореспондент на БНР на свободна практика. Продължава да отразява събитията в целия регион на..

публикувано на 07.10.24 в 10:45

Какво да правим с паметта и с историята

Международна научна конференция в памет на проф. Ивайло Дичев на тема "Поп култура, поп политика: дигиталният обрат" се проведе на 4 и 5 октомври. Тя бе организирана от ФЖМК, катедра "Културология" и Мрежата за културни изследвания. В " Мрежата " на програма " Христо Ботев " за нейното значение говорим с доц. Жана Попова и доц. дн Вяра..

публикувано на 07.10.24 в 10:15

Фестивалът на хора с увреждания "Светът е за всички" се провежда за 16-и път в Русе

Днес (7 октомври) в град Русе ще се проведе ежегодният Фестивал на хора с увреждания "Светът е за всички" , организиран от сдружение "Смело сърце". За участниците и програмата в "Нашият ден" разказва Пенка Попова – координатор на събитието. Попова споделя: "Целта на фестивала е да насърчи разбирането и уважението между различните групи хора..

публикувано на 07.10.24 в 10:05

Севлиево подготвя тиквени фантазии и конкурси на есенния панаир

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" бе проведен разговор с кмета на град Севлиево – д-р  Иван Иванов . В ефира на предаването той разказа за предстоящия  есенен панаир на тиквата,  който предстои да се проведе в града. "Тази традиция е вече 102-годишна в Севлиево", сподели Иванов, като поясни, че за 19-а поредна година Т..

обновено на 07.10.24 в 09:25