Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зелената сол е полезна не само за диабетици

Зелената сол е с растителен произход и е природен заместител на обикновената сол. Тя се добива от соленолюбиви растения, срещащи се в солени крайбрежни влажни зони и почви. В България БФБ използва основно растението солянка (Salicornia europaea), което расте в Атанасовското и в Поморийското езеро.

"Защитените територии не са Terra incognita, а могат да се използват и икономически. За това през годините Българска фондация за биоразнообразие (БФБ) създава продукти с кауза, които да популяризират Атанасовското езеро и извличаме от него. 

Атанасовското езеро най-често се свързва със солта, която се добива от водите му, но благодарение на партньорството ни с колеги от Португалия преди години, успяхме да създадем един чисто нов продукт, който има голям потенциал, а именно зелената сол без сол. 

Радостина ЦеноваВ онази част от Атанасовското езеро, където няма вода, в солените почви се среща растението "солянка". Това растение се среща в районите на солниците. При нас, освен в Атанасовското езеро, се среща и в Поморийското езеро. 

Растението е със специален режим на добив и ползване, тъй като се добива в такива райони. След събирането му през август, ние го сушим и след това от него добиваме този нов продукт – зелената сол. В нея количеството на натрий е много малко, за разлика от това на калия. В този продукт има и всички полезни за организма на човека витамини и минерали", разказва в предаването "Следобед за любопитните" Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие. 

От езерото специалистите извличат сол, която използват и за производството на шоколад от серията "Дива България", като в него има млечен шоколад и морска сол. "Вкусът му е много необикновен, докато се наслаждаваш на сладостта, идва едно кристалче сол и всичко се променя. Много хора го обожават, но има и такива, за които е странен", признава Радостина Ценова. 

От фондацията продължават проучванията и работата си по изработването на нови продукти с кауза, за да докажат, че от защитените територии също може да има икономическа полза.

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От рибар ловец става ли?

Един от стереотипите за живеещите на морския бряг е, че те са рибари. Разбира се, това не е вярно, част от тях са рибари, друга част са ловци, а има и такива, които са хем ловци, хем рибари. Такива варненци, 2000 на брой, в петък отпразнуваха 136-ата годишнина на Сдружението "Ловно рибарско дружество – Варна". Честването бе и грандиозно, и..

публикувано на 06.10.25 в 16:25

Колкото по-рано се открие едно туморно образование, толкова по-лесно е лечимо

В Комплексен онкологичен център (КОЦ) Пловдив прилагат международните стандарти за намаляване усложненията от химиотерапията при лечение на рак. Доктор Василена Куманова-Чочева (на снимката в текста) , специалист-онколог, с над 10-годишен опит разказва в предаването "Следобед за любопитните". "През последните години лечението на..

публикувано на 06.10.25 в 15:10

Българският принос в изучаването на Антарктида – 4 епизод: Местообитанията, птичето разнообразие и микрофлората на повърхностните води

В последния четвърти епизод ще чуете разказите за работата на сеизмологът Гергана Георгиева, орнитологът доктор Боян Мичев и биологът доц. Светослав Димов. Какво показват резултатите от работата на първата сеизмологична станция на остров Ливингстън в този епизод разказва гл. ас. д-р Гергана Георгиева, която е преподавател в катедра "Метеорология..

публикувано на 06.10.25 в 13:45
Доктор Стефания Каменова

Изложба в Природонаучния музей разкрива възможностите на геномиката

"Природата все още не е разкодирана, но ние учените продължаваме да работи за това, защото това са въпроси свързани най-вече с опазване на биоразнообразието. Наистина можем да говорим за геномна революция, защото за първи път ние изследователите и еколозите имаме на разположение един набор от инструменти, които можем да наречем геномни и те не са..

публикувано на 04.10.25 в 17:40

Чистернино – раят на месоядните

Днес ще ви водя в рая на месоядните. Чистернино е живописно градче в Пулия, Южна Италия. Бели каменни къщи, калдъръмени улички, скрити площадчета, които изникват внезапно пред погледа, и исторически църкви привличат туристи през цялата година, но през лятото те прииждат с евтините полети от Бари и акостиралите в Бриндизи яхти. С какво е чак толкова..

публикувано на 03.10.25 в 16:05