Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

| обновено на 21.10.24 в 09:47
Снимка: unicef.org

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините.

Една от първите истории, които Гологанова сподели, е за момче от Афганистан. "Когато за първи път установихме контакт с него, то беше объркано и нямаше представа как да продължи с процедурите за статут", разказва тя. Момчето живеело в център за настаняване от семеен тип в Пазарджик и не посещавало училище.

С помощта на фондацията и персонала на центъра бил изработен план за грижи, което довело до записването му в училище. Въпреки езиковите бариери в началото, детето бързо се адаптирало и научило български език. "След година или две усилена работа, момчето получи статут и днес продължава живота си в Пазарджик", разказа Кристин с гордост.

Друг епизод от практиката на Гологанова е свързан с много малко дете, настанено в център за настаняване от семеен тип, което било силно разстроено. Благодарение на сътрудничеството между различни институции и фондацията, те успели да намерят семейството на детето и да го съберат с него. "Това е изключително важно – когато е възможно, децата да бъдат събирани с близките си, за да не страдат и да не бъдат допълнително травмирани", сподели тя.

Кристин Гологанова разказа и за случай с друго момче от Афганистан, което било настанено в Център за настаняване от семеен тип в село Звъничево. Там момчето успяло да се интегрира в местната общност, посещавало училище и дори създало приятелства с местни хора. След като навършило 18 години, започнало да помага в местен магазин, където било добре прието. Но преди това, преминало през множество трудности, свързани с получаването на статут.

Тези разкази на Кристин Гологанова подчертават значението на постоянната подкрепа и социална работа с непридружени деца, които се намират в тежки ситуации, както и ролята на общността и институциите в процеса на интеграция и защита на техните права.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35