Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова
Снимка: БНР

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и имам завършен курс квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българската академия на науките.

"Храненето е ключова детерминанта на човешкото здраве, тя е субстрат на здравето и болестта. Ние сме това, с което се храним, всъщност храната освен енергийна функция, подпомага цялостните метаболитни и физиологични процеси в човешкото тяло и всъщност животът без храна е немислим. Колкото по-близка е храната до природата, колкото по-ниска е индустриалната обработка, толкова по-наситена е на хранителни вещества. Тази храна е благоприятна за тялото ни, служи като превенция за недопускане на болестния процес, и от друга страна, колкото повече се храним с обработена храна, толкова по-податливи сме на болестни състояния.

Причина номер едно за смъртността в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания, например наднормено тегло е причина за артериосклерозните заболявания, прекомерната злоупотреба с алкохол и тютюнопушене – други причини за този тип заболявания.

Всичко това е под наш контрол, който сякаш губим през годините, като живеем с усещането, че сме вечни. Здравето на всеки организъм се обуславя отпреди неговата поява, това не бива да се забравя. След това следва надграждане на добри здравословни навици, сред които са и хранителните", казва в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова. 

За основите на храненето преди раждането и в първите години от развитието на детето, за пълноценно и балансирано хранене на майката по време на бременността и кърменето, за рисковия фактор наднормено тегло при подрастващите в резултат на неправилно и непълноценно хранене през пубертета, което води след себе си диабет и други заболявания на ендокринната система – своите познания споделя в "Следобед за любопитните" Яна Данаилова, председател на Сдружението на нутриционистите в България. 

"При наблюдение в заведенията за хранене прави впечатление, че децата консумират нездравословни храни, като пържени картофи, пици и десерти, пият оцветени напитки и стоят пред екраните, това е едно неосъзнато тъпчене. В допълнение  на този процес са стресът, липсата на двигателна активност и застояване пред дигиталните устройства. Плодовете са достатъчни дори за основно хранене. Затова е необходимо да се изгради една устойчива хранителна култура, която е много важна и през пубертета за всяко дете.  

Именно пубертетът е периодът, в който връзките между дете и родители се късат и подрастващите започват да правят напук. Това е времето, когато дори дете отгледано с хранителна култура, ще опита от всичко. Добрата основа и личният пример, който продължава с аргументиране и разговори, са особено важни. Младите хора трябва да знаят, че един от основните бичове днес е рафинирането на храната", това дава резултат, споделя в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова.

Целия разговор на Ани Костова с Яна Данаилова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имена на светци в наименованията на билките в полския и българския език

Според народната традиция 24 юни, наричан Еньовден, е свързан със старинни ритуали за плодородие и здраве, популярен е и като празник на билките. Според църковния календар 24 юни е Рождество на св. Йоан Кръстител, Предтеча на Спасителя, а Еньо е един от народните варианти на името на св. Йоан. В облика, ритуалите и паметта за този ден се преплита..

публикувано на 25.06.25 в 12:14
Веселина и Донко Филипови

Веселина Филипова и нейните пътешествия по света

"Човекът на път гледа света с жадните очи на дете. Защото всеки е Колумб, пътувайки. И няма пътешественик, който да не гори от желание да сподели откритията си из удивителната планета, която обитаваме.  Тази книга е точно това: един въодушевяващ средиземноморски полъх, който Веселина Филипова споделя с читателите си", пише журналистката и..

публикувано на 25.06.25 в 10:02

Историята може да е интересна и вълнуваща за младите хора

"Моят роден край в семейните спомени" е съвместен проект на Регионалния исторически музей, Бургас и Средно училище "Христо Ботев", Айтос. Идеята за него се ражда още по време на пандемията и в началото не изглежда особено привлекателна за учениците. Много скоро обаче децата започват да проявяват интерес и днес желаещите да участват са много, казва..

публикувано на 25.06.25 в 08:45
Доц. Георги Ангов

Световъртеж, мигрена, главоболие – болести на съвремието?

Отговорите на тези въпроси потърсихме от нашия съботен гост – доц. Георги Ангов, специалист по отоневрология. Неговата дългогодишна практика в Клиниката по нервни болести и психиатрия на Александровска болница, бяха основание за един задълбочен и смислен анализ на редица състояния. Ние ги припознаваме като световъртеж, загуба на равновесие, шум в..

публикувано на 24.06.25 в 16:50

Дезинформация и кибернасилие в България – какви са механизмите

В контекста на задълбочаващата се дигитализация на обществения и политически живот, жените в публичната сфера – включително журналисти, политици и активисти – все по-често стават обект на координирани онлайн атаки, включващи дезинформация, реч на омразата и кибернасилие. Тези форми на дигитално насилие не само подкопават личната им сигурност и..

публикувано на 24.06.25 в 15:30