Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яна Данаилова: Конвенционалните храни предизвикват патологията в човешкото тяло

Епигенетичните фактори, водещи до модификация на гените, се предават през четири поколения

7
Яна Данаилова
Снимка: личен архив

Връзката между храната и здравето е двупосочна. Човешкото тяло е уникално и то реагира на всяка храна по уникален начин. Храната, е субстрат на енергията, на хранителните вещества, на здравето и на болестта. Това твърди хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването "Следобед за любопитните". 

"Това, което ядем, както сме приготвили храната си, реално сме това, което се случва с нас след приема, т.е. храната може да въздейства по различен начин на всеки човешки организъм и за това няма универсална диета. Да, има общи препоръки за хранене, които е добре да съблюдаваме, но човешкото тяло е уникално и то реагира на всяка храна по уникален начин. Храната е детерминант на човешкото здраве и не можем да живеем с мисълта, че може да постигнем идеално здраве, игнорирайки значимостта на храната. Тя, храната, е субстрат на енергията, на хранителните вещества, на здравето и болестта. Просто ние избираме какво да храним."

Общите принципи в храненето са много простички. Това, което трябва да направим, е да се върнем назад. Технологичният процес носи много улеснения в ежедневието, но замисляме ли се, че всичко това ни отдалечава от природата? Днес ние консумираме храна, която е минала много степени на индустриална преработка и тази храна се превръща в псевдохрана, в не храна, и тя е субстрат на болестта. "Ако трябва да спазваме един-единствен принцип, то е да ядем проста храна, т.е. такава, създадена от природата, независимо дали е от животински или растителен произход, и тя трябва да се разваля, а не да е с тригодишна давност", разказва в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова. 

"Конвенционално отгледаните зеленчуци, плодове, животни, внасят в организма ни множество нежелани химични субстанции, които имат своя патологичен ефект", предупреждава тя. Това, според нея, е причината за пандемичното затлъстяване, пандемично разпространение на онкологичните заболявания, свидетели сме на автоимунни заболявания, алергии, паникатаки и други, с които съвременната медицина трудно се справя. Продължават сърдечно-съдовите заболявания да са сред първите, причиняващи смъртност в света и у нас, а тези заболявания са предотвратими и пряко свързани с начина ни на живот", разяснява Данаилова.

"Проблемите със здравето започват пренатално. Започват още преди бебето да е заченато от болния организъм на майката и бащата. От там пренатално при първите хиляда дни при формирането на фетоса и през първите 9 месеца живот на плода. Епигенетичните фактори, които водят до модификация на гени, се предават през четири поколения, т.е. това, което правя аз сега, се отразява на него и неговото поколение. Освен това първите хиляда дни от развитието на човешкото същество са критични за кодиране на определени заболявания. 

Наша отговорност, като родители, е не само да износим едно дете, което се ражда физиологично изглеждащо добре, но и метаболитно здраво дете. Дете с гени, които му гарантират дълголетие и които не са с предиспозиция към съвременните заболявания. Една майка с една нездравословна диета може доста да компрометира здравословния статус на бебенцето, което носи. 

Бременната жена има нужда от чиста храна, богата на нутриенти, на основните макрогрупи, на качествен белтък, на комплексен въглехидрат за енергия, на полезните противовъзпалителни мазнини, на много фибри, за да балансира своя биом и да даде добра основа за развитие на бъдещия микробиом на нейното дете и от много наситена на микронотиенти, минерали и витамини храна. Днес сме свидетели на пандемично затлъстяване и наднормено тегло и то на фона на клетъчен глад. Пациентите, с които аз работя, имат множество дефицити, което е в резултат на храненето с псевдохрана", споделя в предаването "Следобед за любопитните“ Яна Данаилова.

Яна Данаилова е хранителен терапевт, физиолог, сертифициран нутриционист, докторант по човешка физиология в областта на ендокринните смущения и храненето, магистър по хранене и здравен мениджмънт, Председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). 

Целия разговор на Ани Костова с Яна Данаилова в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив на Яна Данаилова


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният доклад за дарителството '2025: България е на 61-во място по щедрост

България е на 61 място по щедрост в света, а българите са склонни да подценяват своята щедрост, сочи  Световният доклад за дарителството '2025 (World Giving Report '2025)   – представително проучване на британската фондация КАФ (CAF), което обхваща повече от 50 000 души в 101 държави. В България Докладът се представя от Фондация BCause,..

публикувано на 31.07.25 в 15:40

Загадъчните древни българи

Сякаш всичко е ясно – Аспарух идва в делтата на Дунав и така се ражда българската държава. Обаче май съвсем не е така – откъде пристигат тия (пра)българи? Какви са по етнически произход? Степен народ ли са? Или пък не? Имат ли връзка с Хунската империя на Атила? С какви още племена влизат в съюзи или във вражди? Всичко това отколе стои като..

публикувано на 31.07.25 в 10:35

Технология и природа: Кой избира какви ще бъдем?

За книгата "(Пре)Програмиране на живота. Синтетичната биология между индустрията и биохакерството" разговаряхме с авторката Невена Иванова, доктор по интердисциплинарни информационни науки на Токийския университет. Преподавала е естетика на дигиталните медии, кибернетика и техноетични изкуства в Хонконг и Шанхай. Синтетичната биология обещава да..

обновено на 29.07.25 в 12:16
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Валентин Георгиев

В обществото ни битува убеждението, че българите са известни като добри математици. То се подхранва от успехите на нашите момчета и момичета в различните олимпиади по дисциплините, свързани с математиката. По принцип математическите наклонности се проявяват още в началото на обучението, а често е и като влюбване от пръв поглед. При Валентин..

публикувано на 28.07.25 в 17:05

Ко Паньи – селото на кокили

В тайландското село Ко Паньи от провинция Панг Нга живеят около 360 семейства. Никой не се шокира от факта, че предците им произхождат от две мюсюлмански фамилии, пристигнали чак от индонезийския остров Ява. Но че абсолютно всички постройки са наколни, вече е повод за учудване. Населението от 1600 души доскоро се е препитавало само с риболов,..

публикувано на 25.07.25 в 16:15