Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Недохранването под лупа: кои са предизвикателства днес?

| обновено на 13.11.25 в 11:57
Снимка: Pixabay

В ефира на Lege Artis по време на Международната седмица на малнутрицията д-р Антоанета Тончева – член на сдружение "Общност Мостове" и експерт генетик-молекулярен биолог – коментира предизвикателствата, свързани с разпознаването и лечението на недохранването у нас.

Според д-р Тончева недохранването продължава да бъде трудно разпознаваем проблем, особено при пълнолетните пациенти. При тях малнутрицията често се появява като следствие от други заболявания, различни от тези при децата. Тя подчертава, че педиатрите – "особена порода лекари", както се шегуват – са оказали изключителна подкрепа и са били ключови съмишленици в усилията през май 2024 г. за първи път Здравната каса да покрива разходи за специални медицински храни.

"Добрата новина", казва Тончева, е че 12 вида лечебни храни се покриват частично или изцяло от Националната здравноосигурителна каса. "Лошата новина" обаче е свързана с действащите критерии: за пълнолетните пациенти храните се отпускат само ако се хранят чрез тръбичка. Тя изтъква, че пациент може да е животозастрашаващо слаб и неподлежащ на операция, но въпреки това касата изисква поставяне на гастростом, за да се осигури храненето по каса.

Проблем съществува и за децата. Според действащите правила те получават храни по каса само ако се хранят изцяло с медицинска храна – изискване, което противоречи на международните медицински консенсуси. Тончева посочва, че Националната мрежа за децата вече има успех в тази посока, но се очаква Здравната каса да обжалва и делото да стигне до Върховния административен съд.

"В момента сме на етап подмятане на нашето дело между съдилищата, но на две инстанции спечелихме", подчертава тя.

Д-р Тончева допълва, че в момента се изготвя ново указание за медицинските храни, наложено от включването на две нови диагнози, свързани с бъбречна недостатъчност. Това изисква актуализация на спецификациите за съответните храни, които са обединени в един общ документ.

Слушайте!


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виетнам: близо или далеч

В периода 13-15 ноември в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда международна научна конференция "Виетнам е близо: наследство, приемственост, бъдеще" , организирана от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" при ФКНФ в партньорство с Института за изследване на изкуствата при БАН и Стопанския факултет...

публикувано на 13.11.25 в 15:26
Юлиян Попов

COP30 и бъдещето на климатичната дипломация: експертен поглед

В рубриката "Разговорът" пред БНР Юлиан Попов – старши политически съветник по стратегически перспективи към базиран в Брюксел think tank , два пъти министър на околната среда и водите и член на бордове на водещи европейски организации в енергетиката и индустриалния преход – очерта ключовите акценти около предстоящата климатична конференция..

обновено на 13.11.25 в 13:56
Покана

Стратегически форум разглежда мястото на България в процеса на глобална трансформация

Стратегическият форум "Глобална трансформация: Къде е България в новата икономическа среда" ще се проведе днес (13 ноември) в Зала "А" на Българската търговско-промишлена палата в София. Събитието се организира от Бюрото на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) под председателството на д-р инж. Веселин..

публикувано на 13.11.25 в 09:40

Кога стресът ни мотивира и кога ни парализира?

В ефира на Lege Artis психологът Петя Кривицки представи задълбочен анализ на две ключови теми, които все повече засягат съвременните работещи – стресът и тормозът на работното място. Тя подчерта, че разбирането на собствените ни реакции и лични граници е в основата на справянето с тези предизвикателства. Добрият и лошият стрес – къде е..

обновено на 13.11.25 в 08:27
Илюстрация

Детоксикация или самоизмама: можем ли да възстановим черния си дроб

Детоксикация или самоизмама? В интервю за Lege Artis гастроентерологът д-р Десислава Димитрова обяснява какво прави черният дроб, можем ли да подпомогнем функцията му и има ли смисъл в пиенето на добавки и гладуването с цел детокс. "Детокс на черен дроб? Да, възможно е. Това е орган с изключително големи възстановителни способности, но..

публикувано на 12.11.25 в 14:07