Eмисия новини

Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Оля Стоянова

Публикации

братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години..

публикувано на 28.11.22 в 15:15

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с...

публикувано на 26.11.22 в 15:15

Ябълките на Одринка

Вече повече от десет години Одринка Дукатинова от гр. Батановци отглежда ябълкова градина – начинание, което за суровия климат в Пернишко и честите пролетни слани е равносилно на подвиг. Тя прави това от 28-годишна възраст върху площ от 40 декара и в..

публикувано на 24.11.22 в 17:35

Козефермата край границата

Разбира се, заглавието на този текст е препратка към "Чифликът край границата“ на Йовков, но няма нищо общо между героите на романа и семейството Иванка Тодорова и Никола Василев, чиято козеферма е почти на границата с Румъния, на няколко километра от..

публикувано на 23.11.22 в 13:35

Фермата на заклетите животновъди

Фермата на заклетите животновъди се намира край град Аксаково, Варненско, на място, където в миналото е имало бадемова горичка. Нейните собственици, силно свързани със земята и животновъдството, са Петьо Петров и Иван Борисов. Фермата е създадена трудно,..

публикувано на 21.11.22 в 13:15

Гъби в Поликраище

Антония и Ивайло Койчеви от великотърновското село Поликраище отглеждат култивирани гъби от много години, създавайки с малки стъпки своя технология.  Отнема време и усилия семейството да се реши и на следващата стъпка – разработването на рецепти за..

публикувано на 07.11.22 в 16:15
Нели Радева

Новото амплоа на розовото масло

Изненада е да видите паста за зъби, изложена за продажба в пекарна. Още по-изненадващо е когато разберете, че тази паста за зъби ухае на розово масло. На пазара има множество и най-разнообразни пасти за зъби, но такава с розово масло надали сте..

публикувано на 18.09.22 в 10:45
Силвия Идакиева и Петър Бозуков

Хляб с квас и любов в Казанлък

Преди четири години семейството на Силвия Идакиева и Петър Бозуков се впуска в приключението хляб с квас, създавайки малка пекарна в град Казанлък. За да се осъществи това приключение, Петър трябва да премине през множество обучения и да потърси точните..

публикувано на 15.09.22 в 08:23
инж. Галина Ангелова и Недко Перчемлиев

Машини като мен

Преди няколко години на български език беше публикуван романът "Машини като мен" на британския писател Иън Макюън. "Машини като мен“ разказва за хуманоиден робот, закупен от човешко същество, който изключително бързо се учи на това да бъде колкото се може..

публикувано на 08.06.22 в 17:35