Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова

Публикации

Една дузина крави

Семейството на Стилияна Латинчева и Владимир Цветанов от софийския квартал Горна баня от години отглежда малко стадо крави – поддържат бройката им винаги на 12. Повечето от клиентите им са с тях от самото начало и са се превърнали в близки приятели...

публикувано на 07.04.23 в 14:10

Островите на подправките

В Средновековието две малки островчета в най-източната част на Индиийския океан били нещо като златна мина – това са Тернате и Тидоре, където растяли подправките карамфил и индийско орехче и през търговските пътища през Индия и Арабския свят стигали и до..

публикувано на 06.04.23 в 12:30

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното..

публикувано на 21.03.23 в 10:24
Андреа Маронян

Магията на сладкишите

Малката сладкарница на Андреа Маронян отваря врати през миналия октомври и за толкова кратко време хората в софийския квартал "Лозенец" вече са научили и обикнали вкуса на хляба, бисквитите и тортите на Андреа. Понякога те се отбиват само за едно кафе или..

публикувано на 14.03.23 в 18:00

История с животни

Донякъде на шега, но и с голямо основание нарекох този текст "История с животни". Главни герои в тази история с животни само привидно са Елина Стоянова и Раде Младенов от софийското село Казичене. Всъщност главните герои са биволите. Според друга версия..

публикувано на 13.03.23 в 16:10

В ателието на един китароправец

Костадин Димитров не нарича себе си лютиер, а чисто и просто китароправец. По професия майсторът е стругар – все по-изчезваща специализация, особено с роботизирането на голяма част от процесите в производствата.  Животът на Костадин го среща с..

публикувано на 09.03.23 в 17:10
Петър Симеонов

Рози и лавандули

Петър Симеонов от град Гурково и семейството му повече от 30 години отглеждат рози, а от по-скоро и лавандула. Според Петър розопроизводството в България е в упадък, особено в последните години, посочвайки и една от причините за това – липсата на работна..

публикувано на 08.03.23 в 17:00
Мелницата в село Ореховица

За мелниците и хората

Да мелиш зърно за хляб в малка стогодишна мелница е приключение, което не е по силите на всекиго. В мелницата в плевенското село Ореховица кипи неспирна работа, а камъкът, започнал да се върти преди 102 години, и днес продължава да смила зърното за хляба...

публикувано на 12.02.23 в 10:00
Милен Димитров

Хлябът – основата на всичко

Хлябът на Милен Димитров е като машина на времето – връща богатите спомени от детството на всички вкусили го. И това не е случайно, тъкмо напротив – Милен влага в хляба онзи вкус, който помни от миналото. Малката, даже микропекарна на Милен е в софийския..

публикувано на 11.02.23 в 10:15
Галя Уркузунова

Смелостта да създаваш

Галя Уркузунова е смел човек, противно на това, което тя твърди за себе си. От вече 30 години тя и съпругът ѝ Йордан Велинов са собственици на малък шивашки цех в София, създавайки два артикула – гордост за семейството. Вълненото бельо, което те шият, е..

публикувано на 09.02.23 в 17:00