Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)


Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива. След кмета на селото, на сцената се качиха и партьорите от Китай. 
През първия ден бяха връчени сертификатите на успешно завършилите курса по китайски език от Момчиловци. Тази година те бяха 20 души. Труден за изучаване ли е китайският език, попитахме Станка Анасташова една от успешно завършилите курса : 
Никак не е лесен, но определено е много забавен. Това е език на философията.  
От кога са връзките на Момчиловци с далечната азиатска държава ни разказва Васка Маврудиева секретар на читалище "Светлина" село Момчиловци. 
От 2009 г. гостуват китайци при нас. Най-напред малки групи, които снимаха дълголетници, проучваха изобщо начинът на живот в Момчиловци и в Родопите. По техни изследвания най-много дълголетници има в Родопите и това се дължи на киселото мляко.
Сред Официалните гости от българска страна бяха кмета на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник министъра по туризма Любен Кънчев, народния представител от Смолян Дора Янкова и Евро депутатът Момчил Неков. 
През втория ден на празника се проведе и националния конкурс „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко 2018. Тази година титлата грабна17 - годишната македонка Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, и ваучер от 3 000 лв. 
В неделния ден  Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от  ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и  конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли  и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз  бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха  11   участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка 1-во място бе за Памела Ботева. 
Как приемат празника на киселото мялко жителите на Момчиловци разказва кемета Сийка Суркова. 
В културния календар на Момчиловци има много празници, но фестивала на киселото мляко е най-пищният ни празник. Всичко разбира се е свързано с бюджета на един празник. За този имаме бюджет, който видимо реализира по-добра програма, тъй като се спонсорира и от производителите на кисело мляко в Китай. Аз мисля, че жителите на Момчиловци са щастливи, че точно този празник на клиселото мляко се провежда тук в Момчиловци. Всички знаем историята на празника - заради киселото мляко, което се произвежда в Шанхай с марка "Момчиловци". 
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и  посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубаво е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Целият репортаж Божидар Чолаков от фестивала на киселото мляко в Момчиловци може да чуете в прикрепения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Песяците“ гонят злото от Широка лъка

Широка лъка отново ще се превърне в сцена на един от най-колоритните кукерски празници в България – Песпонеделник. Всяка година, в първата неделя на март, селото оживява с магията на древните традиции. Маскирани мъже, облечени в страховити костюми и украсени с чанове, гонят злите сили и приветстват пролетта. Звуците на хлопките, народната музика и..

публикувано на 27.02.25 в 11:05

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 23.02.25 в 18:15

За виното - поезия в бутилка

Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото  алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..

публикувано на 23.02.25 в 17:09

Милко Бошнаков и неговата мисия в народната музика

Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..

публикувано на 22.02.25 в 16:55
Кукери от с. Мезек

В Мезек възраждат древна традиция на празник посветен на кукерството

На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..

публикувано на 22.02.25 в 15:55

Кукеровден в Ивайловград – традиция, веселие и гостоприемство

В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..

публикувано на 22.02.25 в 15:05

Джевдет Мустафа: Ще протестираме, ако обгазяването продължи

Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..

публикувано на 21.02.25 в 14:37