Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)


Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива. След кмета на селото, на сцената се качиха и партьорите от Китай. 
През първия ден бяха връчени сертификатите на успешно завършилите курса по китайски език от Момчиловци. Тази година те бяха 20 души. Труден за изучаване ли е китайският език, попитахме Станка Анасташова една от успешно завършилите курса : 
Никак не е лесен, но определено е много забавен. Това е език на философията.  
От кога са връзките на Момчиловци с далечната азиатска държава ни разказва Васка Маврудиева секретар на читалище "Светлина" село Момчиловци. 
От 2009 г. гостуват китайци при нас. Най-напред малки групи, които снимаха дълголетници, проучваха изобщо начинът на живот в Момчиловци и в Родопите. По техни изследвания най-много дълголетници има в Родопите и това се дължи на киселото мляко.
Сред Официалните гости от българска страна бяха кмета на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник министъра по туризма Любен Кънчев, народния представител от Смолян Дора Янкова и Евро депутатът Момчил Неков. 
През втория ден на празника се проведе и националния конкурс „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко 2018. Тази година титлата грабна17 - годишната македонка Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, и ваучер от 3 000 лв. 
В неделния ден  Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от  ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и  конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли  и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз  бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха  11   участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка 1-во място бе за Памела Ботева. 
Как приемат празника на киселото мялко жителите на Момчиловци разказва кемета Сийка Суркова. 
В културния календар на Момчиловци има много празници, но фестивала на киселото мляко е най-пищният ни празник. Всичко разбира се е свързано с бюджета на един празник. За този имаме бюджет, който видимо реализира по-добра програма, тъй като се спонсорира и от производителите на кисело мляко в Китай. Аз мисля, че жителите на Момчиловци са щастливи, че точно този празник на клиселото мляко се провежда тук в Момчиловци. Всички знаем историята на празника - заради киселото мляко, което се произвежда в Шанхай с марка "Момчиловци". 
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и  посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубаво е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Целият репортаж Божидар Чолаков от фестивала на киселото мляко в Момчиловци може да чуете в прикрепения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10