Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Добромир Добрев в момент, в който пуска черен лешояд в адаптационната волиера

Още осем черни лешояда ще полетят над Източните Родопи до края на април

Осем черни лешояди ще бъдат пуснати на свобода в небето над Източните Родопи до края на този месец. Шест от птиците бяха докарани от Испания през август миналата година, а другите две са спасени от природозащитни организации в Турция и Гърция и докарани в България. В момента всички се намират във волиерата край Маджарово, където се адаптират..

публикувано на 02.04.25 в 17:04

Пътен експерт: Част от тежките катастрофи са причинени от лоша инфраструктура

ТОЛ-системата може да бъде лесно манипулирана, коментират от Европейския център за транспортни политики . Пътният експерт Диана Русинова направи експеримент, при който за един и същ лек автомобил със закупена годишна винетка закупи втора за тежкотоварен автомобил клас евро 4. Системата не е отчела очевидното разминаване. Така са губят пари..

публикувано на 02.04.25 в 12:50

Христо Станчев: Хуморът е корекция на живота

В деня на шегата с писателя хуморист Христо Станчев търсим отговори на въпросите смешен ли е животът днес и къде да търсим веселото и забавното в забързаното всекидневие.  "Първи април е  празник на душата, на творческото вдъхновение, на жизнено необходимите корекции в живота. Големите неща в България се коригират в житейски план чрез..

публикувано на 01.04.25 в 15:41
Люпчо Куртелов

Държавата в Северна Македония обяви война на корупцията, да видим доколко сериозно

Главна тема и между хората, и в медиите продължава да е трагедията в град Кочани в Северна Македония, при която загинаха 59 души, предимно младежи, а над 150 бяха ранени. Това каза в ефира на радио Кърджали Люпчо Куртелов, охридски българин, потомък на Братя Миладинови, бивш военен, настоящ екскурзовод. Той припомни, че България беше първата..

публикувано на 27.03.25 в 22:06
Комисар Сергей Заимов

Забранено е паленето на огън на открито в пожароопасния сезон

Със заповед на Областния управител на Кърджали периодът от 20 март до 30 ноември е обявен за пожароопасен сезон . В тези месеци се забранява паленето на огньове и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии . Това припомни в ефира на Радио Кърджали комисар Сергей Заимов, директор..

публикувано на 27.03.25 в 15:16
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Вълната от младежка енергия на протестите дава надежда за промяна

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини опозиционните партии, че са провокирали „движение на насилие“, докато протестите в страната продължават вече цяла седмица. Размириците започнаха в Истанбул миналата сряда, когато кметът на града Екрем Имамоглу – основният политически съперник на Ердоган – беше задържан по обвинения в..

публикувано на 26.03.25 в 15:39
Язовир

Сниман в Кърджали филм разказва защо България плаща на Гърция репарации с вода от река Арда

Тази вечер от 21 часа по Канал 1 на БНТ ще бъде излъчено сниманото в Кърджали журналистическото разследване "Защо България 60 години плаща на Гърция репарации с вода от река Арда". Филмът третира споразумението между двете страни от 1964 г., чийто срок изтече през юли 2024 г., и според което всяко лято България дава безплатно вода за земеделски..

публикувано на 26.03.25 в 14:11