Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Тимур Бобровски

Д-р Тимур Бобровски: Това, което видях на Перперикон, е колосална работа, завиждам бяло

Д-р Тимур Бобровски е украински учен, историк, археолог, спелеолог, специалист по скални образувания. Наричат го още пеещият археолог, заради таланта му да пее и свири на китара. Друг любопитен факт от биографията му е, че това е втората война, която преживява. Има зад себе си и афганската война на Съветския съюз през 80-те години на миналия..

публикувано на 09.09.25 в 12:45

Местни традиции оживяват на Малка Богородица

На 8 септември Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица , известно в народната традиция като Малка Богородица . Това е денят, в който вярващите почитат раждането на Дева Мария – майката на Иисус Христос. В народните представи Малка Богородица е продължение на Голяма Богородица (15 август), но с по-личен, женски характер...

публикувано на 08.09.25 в 09:45
Александър Туник

Александър Туник: "Игра на котки" разказва за самотата в цветния свят

На 16 септември от 19 часа театърът в Кърджали открива новия творчески сезон с премиера на пиесата "Игра на котки" на унгарския драматург Ищван Йоркен. Постановката е дело на Александър Туник, който тази година се дипломира в НАТФИЗ, в класа по режисура за драматичен театър на проф. Пламен Марков. "Игра на котки" е дипломната работа на младия..

публикувано на 05.09.25 в 12:02

Алиансът за права и свободи ще обсъжда мотивите за вот на недоверие

Обсъждане на мотивите, с които ще се иска вот на недоверие срещу правителството, предстои в Алианса за права и свободи . Това съобщи пред Радио Кърджали депутатът Павлин Кръстев . „Все още не сме го обсъждали като официална тема, защото не разполагаме с пълния текст на мотивите, които вносителите подготвят. Разбира се, ще ги разгледаме и, ако..

публикувано на 05.09.25 в 11:27

Маргарита Демирева: Откриваме учебната година с 1594 ученици

Със 185 първокласници и общо 1594 ученици ще открият в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали новата учебна година. В 1-ви и в 5-ти клас има по една паралелка повече, като общият им брой е 62-ве. „ Готови сме за старта на новата учебна година. Направени са освежителни ремонти в училището. Очакваме тя да е добра и успешна.“, каза..

публикувано на 03.09.25 в 17:06

Отбелязват Международния ден на лешоядите на 6 септември в Маджарово

За осма поредна година Фондация „По-диви Родопи“, съвместно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ ще отбележат  Международния ден на лешоядите. Събитието е планирано за 6-сти септември в град Маждарово.  Празникът ще събере семейства, приятели и любители на дивата природа за цял ден, изпълнен с игри, изкуство, театър,..

публикувано на 03.09.25 в 16:53

Започват безплатни прегледи за диабет, сърдечни и белодробни болести в Кърджали

В област Кърджали започна кампания с безплатни скринингови прегледи за някои от най-разпространените хронични незаразни заболявания – диабет тип 2, белодробни, сърдечно-съдови заболявания и рак на маточната шийка. Прегледите се извършват без направление и са достъпни както за здравноосигурени, така и за неосигурени лица. Това съобщи Росица..

публикувано на 29.08.25 в 10:25