Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания


 Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март.
Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите подкрепят сделката й при трето гласуване следващата седмица. В противен случай отлагането ще бъде за по-дълго време. В крайна сметка всичко ще зависи дали ЕС ще приеме мотивите за отлагането.
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви след гласуването, че Мей трябва да приеме, че нейната сделка и излизането без сделка не са осъществими.
Иначе правителството може да си поеме дъх, защото всички внесени по-рано поправки, бяха отхвърлени. Само с два гласа бе отхвърлена може би най-съществената - тази на Хилари Бен, която предвиждаше следващата сряда да бъде посветена на дебат за поставяне началото на процес депутатите да проведат пробни гласувания на алтернативи на Брекзит, или с други думи парламентът да поеме контрол върху Брекзит. Само с три гласа бе отхвърлена поправка член 50 да бъде удължен само до 30 юни. И само със 16 гласа предложението на лейбъристите за удължаване на член 50, за да се даде време на депутатите да постигнат консенсус за различен подход към Брекзит. Голямо поражение претърпя първата по рода си поправка за провеждане на втори референдум. Тя бе на Сара Уоластън за отлагане на Брекзит за осигуряване на време за провеждане на референдум. Поражението обаче се дължи на дадените инструкции на лейбъристите да се въздържат, защото официалната линия на партията е, че този вот е за отлагане на Брекзит, а не за референдум. 
Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние написа в Туитър, че е решен да защитава интересите на Съюза и да изгради амбициозни бъдещи отношения между Общността и Обединеното кралство възможно най-бързо. 
Говорител на Европейската комисия подчерта за пореден път, че отлагането на Брекзит трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те страни-членки на ЕС. 
Британците искат отлагане на Брекзит, а през май предстоят и Евроизборите, ще вземат ли участие при евентуално отлагана на датата? Възникват доста въпроси с наближаването на датата 29 март. 
По тази тема потърсихме българския евродепутат Асим Адемов от групата на ЕНП/ГЕРБ и как ще коментира подкрепата на български евродепутати към Турция минути, преди Европейския парламент да гласува прекратяване на преговорите с нея за присъединяване към съюза.

Чуйте цялото интервю с Асим Адемов в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Танер Чобанов: Музеят в Ардино привлича туристи от цял свят

Дошли да видят прочутият Дяволски мост, все повече  хора посещават и Общинският музей в Ардино. В родопското градче отчитат силен летен сезон. Ръстът на туристите е около 60 процента, каза  главният  уредник  на музея Танер Чобанов, според него "посещаемостта на музея нараства драстично". Той е убеден, че една от причините за този посетителски..

публикувано на 10.10.24 в 16:20

Министерството на младежта и спорта насърчава младите хора да бъдат физически активни

Министерството на младежта и спорта обяви нова инициатива под името "Be Active", чиято цел е да стимулира младежите да спортуват повече и да започнат да водят здравословен начин на живот. Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов коментира за Радио Кърджали и още други проекти и инициативи, насочени към младите хора. Той заяви, че в..

публикувано на 10.10.24 в 15:48

Бойко Синапов: Положението е тревожно, губим ферми с часове

Като отчайващо определи положението не само в животновъдството, но и в целия земеделски сектор председателят на Асоциация "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. Той уточни, че напрежението в животновъдния сектор е голямо, защото фермерите са поставени в трудна ситуация: "Много важно е да отбележим да се  знае, че има една голяма..

публикувано на 09.10.24 в 11:39
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02