Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"101 каба гайди" подкрепиха семейство с мечта за дете

Гайдарски състав 101 каба гайди
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



С грандиозен концерт-спектакъп гайдарски състав "101 каба гайди" отбелязаха 15 години от основаването си.

Участие в концерта взе родопчанката с най-силен глас в света Смиляна Захарива, Златина Узунова и октен "Никола Кенов" и други.

На концерта в Смолян, официално беше връчен ваучер на семейство, с мечта за дете от кампанията "Роди дете с родопски дух" на „ЗвукоТерапия- Звън и глас“ - Смиляна Захариева и „Мечта за дете“.

По 1 лев от всеки продаден билет за Концерта в Зала 1 на НДК, беше за тази кауза.

Това е второто семейство, което получи финансова подкрепа, за да сбъдне мечтата си за собствена рожба.

Голямата зала в Родопски драматичен театър се оказа тясна, за да побере всики, които желаеха да се насладят на прекрасните родопски мелодии.

В края на представлението публиката бурно и на крака аплодира момичетата и момчетата от 101 каба гайди.

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. !5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София, хората го приеха от сърце и бяха удовлетворени. Няма по-радостно от това хората да харесват това което правиш, разказва веднага след концертагайдаря и ръководител на състава „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Женски гайдарски състав 101 каба гайди

Според схващането зад всеки успял мъж стои една жена. Това важи в пълна сила при семейство Илчева. Вече почти 50 години с него на сцената и в къщи е съпругата на Илчев Кина Илчева. Следващата година им предстои да отбележат златна сватба. Ето какво народната певица Кина Илчева

Родопите са планина която дава дух. Пълна с талантливи гайдари и певици. Ние се гордеем с това. С Костадин се живее много добре. Той е широко скроен човек, много скромен и така се раздава към децата и хората. Ние толкова години си изкарахме много хубав живо. Сега следващата години ще отбележим 50-годишен юбилей, разказва народната певица Кина Илчева.  

Да си на сцената и докато свириш и пееш, да виждаш емоцията на публиката, е нещо която не може дасе опише с думи. Уникално и неповторимо е, казват семейство Илчеви.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Политиците взаимно не могат да се разберат, как ние, хората, да ги накараме да се разберат, казват членовете на СИК в Горно Къпиново

В Горно Къпиново надеждата надделява над отчаянието

Кирковското село Горно Къпиново се намира в края на България, то е последното преди границата с Гърция. "Тук не е краят, тук е началото на България", поправя ме дядо Весо, когото срещам в началото на селото. С приятели са заформили каре на карти в следобеда на изборния ден. Трудно е да се каже какво надделява в този пограничен край - отчаянието или..

публикувано на 28.10.24 в 10:56

Мая Мечева: Родопите са библейска, свещена планина

Триптих "Пейзажен хаос" в пастелни и ярки цветове представи художничката Мая Мечева за изложбата на художниците, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври. Дали обаче Кърджали е цветен, и в какви цветове би го описала самата тя, какъв е стилът на града от творческата гледна точка , какъв е неговият дух, кои са любимите сгради на Мая и трябва ли..

публикувано на 20.10.24 в 18:51

"Зоници и зунки" - лирика в наниз от думи

Книгата-откровение "Зоници и зунки" , ще представи Роса Соколова в Кърджали, който отдавна е роден за нея. Сред битовата и артистична атмосфера на Керимовата къща ще прозвучи гайда, ще чуем съкровената изповед н а едно момиче, което е расло сред диви ягоди и славни легенди, а след това и като жена с обичащо сърце, ще бъде разчупена и..

публикувано на 20.10.24 в 18:36

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще чуем подробности за празника на смилянския фасул, който продължава и днес, като ще протече освен с похапване на местната чорба, и с дегустация на прочутото мяхово сирене. Повече - в разговора на Илияна Типова със секретаря на местното читалище Илия Годев. След това Нурай Садулов ще ни отведе в страната на..

публикувано на 20.10.24 в 18:22

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39