Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Сладун откриват паметна плоча на тракийската народна певица Кичка Савова

Кичка Савова, тракийска певица
Снимка: Личен архив

На 4 юли в свиленградското село Сладун ще се открие паметна плоча на тракийската народна певица Кичка Савова. Инициативата е на кмета Стефан Стоянов и родствениците на певицата.

Надписът гласи: "В памет на народната певица Кичка Савова, родена в село Сладун, прославила тракийската народна песен по света". Дъщерята на певицата - Стефка Здравкова, разказва с умиление и благодарност за хората от Сладун, че с този жест ще увековечат спомена за майка ѝ.

„Хората в този район са много сърцати, много мили. Благодаря им с цялото си сърце, за това което правят, за да запазят името на моята майка, като човек който е роден в това село, възпял тракийската песен, не само в България, а по света.“

Преди 10 години по инициатива на кмета на село Сладун Стефан Стоянов , се създава фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова“. През годините фестивала добива популярност и се утвърждава сред фолклорните дейци и става част от културния календар на община Свиленград.  Поради пандемичната ситуация в страната тази година юбилейното издание на фестивала няма да се състои.

Децата на Кичка Савова са в процес на учредяване на фондация „Кичка Савова“, която ще бъде в подкрепа на млади таланти.
„Ще се опитаме да помогнем със стипендии, с каквото можем на деца, които са решили да продължат с тракийската песен. Майка ми последните десет години това правеше - обучаваше деца. Някои от тях вече са доценти, преподаватели“, разказва Стефка Здравкова.

 

Тракийската народна певица Кичка Савова произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. Завършва жизнения си път на 25 януари 2018 г.

Повече от 65 години тя е професионален радио  и телевизионен изпълнител, съосновател на ансамбъл "Загоре" – Стара Загора. Участва в сборни групи за автентичен фолклор за песни и танци към Българска концертна дирекция като изпълнителка на тракийски народни песни и гастролира в цяла България и десетки страни в чужбина.

Създава и ръководи голям брой самодейни хорови състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Обучава даровити деца, които много успешно продължават българската фолклорна традиция. Издирва стари тракийски песни и работи върху тях текстово и мелодично. Автор е на много песни, свързани със съдбата на бежанците тракийци.

Репертоарът ѝ включва около 600 песни. Най-популярните от тях са: "Бре, любете се, лъжете", "Йовке ле, узунджовке ле", “Калинчице, девойчице”,"Любе, любе, първо любе", "Надникна Радка", "На морава юнаци седяха", "Раде, Раде, бяло Раде", Чула съм, любе, разбрала" и др.

През 2008 г. излиза нейната автобиографична книга "Живот отдаден на песента", съдържаща сборник със 163 нотирани песни. Настоящият сборник е втората книга на певицата и включва 219 песни от нейния репертоар. Песните  са нотирани от етномузиколога ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев  и композитора и бивш дългогодишен главен диригент на ансамбъл "Загоре"- Стара Загора, Димитър Колев.

От 2011 г. в родното село на певицата Сладун, Свиленградско, ежегодно се провежда Национален фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".

Чуйте цялото интервю със Стефка Здравкова в прикачения звуков файл.  Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57

Йовковци започнаха новата учебна година с благотворителност

Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Людмила Чаушева. Тя припомни, че предложението е дошло от родители, учиници и учители, а точната сума,..

публикувано на 16.09.24 в 17:10