Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова



Здравейте, в този хубав, слънчев ден, от мен, Радка Петкова и любимото ви развлекателно предаване "Вкусен следобед"! Това е епизодът от 29 май, тази неделя. В първата част на предаването отправям поглед към изложбата на Дружеството на художниците за 24-и май. Тя продължава до 7-и юни, като в нея за първи път участва художничката от Северна Ирландия, която живее в Родопите Анжела Мофет. С какви техники и цветове работи, какво я задържа у нас, за топлотата на хората и красотата на природата. За това си говорих с чужденката. С Пенка Атанасова разговарям за експозицията на творците, за духовното и материалното, които трябва да бъдат в баланс и за недостатъчното средство за култура. В този час ще ви предложа и да отскочим в Ивайловградско, където Илияна Типова ще ни разкаже за майстор таханджията Димо Каракехайов, за лечебните свойства на тахана и защо е решил да продължи семейният бизнес.



Кулинарните ни сезонни изненади са във втората част на предаването.
В сезона на свежите плодове и зеленчуци, откъснати направо от градината, е направо недопустимо да не си направим нещо вкусно с тях. Например пилешко месо с ягодова салца - два вкуса, които се комбинират прекрасно.
След това ще си направим не рататуй, а български гювеч, което е едно намигване към плъха - главен герой готвач от едноименния филм. Тези рецепти с любов за нас подбра шеф Пеньо Иванов. Следват съветите на професионалния гримьор Изабела Василева, която държи на естествения грим.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След това литературният редактор Десислава Желева ще ни запознае с най-новата книга на японския творец на сюреалистични светове Харуки Мураками. Накрая на първата част ще ви предложа рецепта на Росица Генчева - бавно сготвен джолан със зеленчуци, който може да се направи и с кисело зеле. Въ в втората част на предаването, Петя Тенева ви..

публикувано на 02.11.25 в 17:04

Секторът на тютюнопроизводителите очаква добра реколта и високи цени

Тютюнопроизводителите в България отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите. Събитието беше организирано от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ-2010), съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. „От година на година надграждаме това, което правим по..

публикувано на 30.10.25 в 11:35

"Ана" - роман за любовта, когато сме най-нежни и уязвими

Журналистът и писател Росен Карамфилов наскоро издаде своя изповеден роман "Ана", посветен на жена му.  Художник на корицата е Борис Валентинов, а на илюстрациите Кольо Карамфилов. Това е третият роман на Росен Карамфилов, който би могъл да бъде резюмиран в една единствена дума, и тя  е любов.  Тя носи ритъма на поема, на безпощадно..

публикувано на 29.10.25 в 13:50

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Накрая на тази част една рецепта от нашата задгранична приятелка Петя Аргирова за Димитровден - лимонени пилешки бутчета. Във втората част на предаването, ще ви разкажа как премина традиционната изложба, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври.  След това ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
доц. Михаил Околийски

Мълчанието в семейството ражда насилието в училище

В последните месеци почти няма ден без новина за проява на агресия сред млади хора – побои, инциденти, дори убийства. По думите на доц. Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, това не са изолирани случаи, а симптом на дълбок обществен проблем. „Младите хора просто отразяват това, което виждат около себе си – в..

публикувано на 28.10.25 в 23:01
Стефани Згурева

Скандинавски мъх и листно-декоративни растения са водещите в интериорното озеленяване

Как у дома да бъде хем красиво, хем здравословно за живот? Още повече през есента, когато все повече държим прозорците затворени, въздухът застоява и свежестта си отива.  Много просто - залагаме на растенията, ще ви кажат специалистите по интериорно озеленяване. И за да не се налага да "уморяваме" цветята от преполиване или засушаване, даваме..

обновено на 24.10.25 в 16:01

Откриват празника на смилянския фасул

„Ако не бяха двете ковид години, сега щяхме да сме на 25-ото издание“, сподели Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ в село Смилян. „Тогава прекъснахме заради ограниченията с достъпа на посетители и участници, така че вече 23 години работим не просто за популяризирането на наименованието Смилянски фасул, а за неговото свързване с..

публикувано на 24.10.25 в 11:50