Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев има потенциал да е лидерът, но няма да се впусне в нова битка

Слави Василев: Предстои труден избор

„Продължаваме промяната“, символ на генерационната смяна в политическия елит, не се справи

Снимка: БГНЕС


Кабинетът „Петков“ си отива със сигурност, предсрочни избори са неизбежни, нова конфигурация в рамките на това Народно събрание ми се струва невъзможна. Това заяви в сутрешния блок на БНР Радио Кърджали политологът Слави Василев. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ са на първо място, а потенциалът на „Възраждане“ е голям. „Продължаваме промяната“ ще бъдат или втори, или трети, което вероятно ще направи бъдещо коалиране в следващия, 48-ми парламент много трудно, коментира политологът. Той допусна, че предсрочни избори през есента са до голяма степен вероятни.

„Тази вълна, която дойде с „Продължаваме промяната“, която символизираше по някакъв начин генерационната смяна на българския политически елит определено не блести. Тези нови, млади, образовани в чужбина хора, с биографии, с постижения в професионалния им живот се оказаха не толкова подготвени за публичната сфера и за управлението на държавата“, коментира Василев. В т.нар. нови партии обаче има скрити потенциални лидери. „Те просто много трудно изплуват в тази политическа система, в която все още старите влъхви държат голяма част от властта, а когато я предадат, те я предават на не особено качествени хора. Може би такъв е бил замисълът, не знам, за да се задържат старото поколение колкото може по-дълго на власт“, допълни той.

Въпросът за лидерството в България остава отворен, тъй като Бойко Борисов не е в състояние да се върне като министър-председател, а в същото време не се вижда личност, която би могла да заеме тази позиция, категоричен бе анализаторът.

По думите му президентът Румен Радев "упорито седи в правомощията си в президентството" и отказва да подкрепи или да се „хвърли в нова битка“.

Слави Василев беше категоричен, че „проектът на Стефан Янев си е на Стефан Янев“. „Аз съм добре запознат с кухнята на събитията на президентството, и той тръгна със собствени сили, а това не е проект на Румен Радев, категоричен беше политологът. По оценката му президентът има потенциала да запълни лидерския вакуум в държавата ни, но за да изпълни такава мисия, трябва да „скочи в много сериозна битка, нещо, което би хвърлило държавата в известна несигурност“. Той прогнозира, че Радев ще си остане на „Дондуков“ 1 и партиите ще трябва да си намират лидера, който би могъл „да задоволи съвсем легитимните претенции на българските граждани да биват управлявани прозрачно, достойно и да се почувстваме малко по европейци“, каза Василев.

Той изрази учудване от липсата на активност в публичното пространство на най-новата партия „Български възход“ и лидера й. Аз се учудвам от мълчанието на Стефан Янев. Аз не го чувам никъде. Това е човекът, който при тези обстоятелства и този развой на събитията, в който очевидно коалицията не само се клати, ами и тя е вече почти паднала, той трябваше всеки ден да е по медиите“, каза Василев. Според информацията му социологическите проучвания сочат падаща подкрепа за новата партия.

На въпрос дали не е време за завръщане на политическата сцена отново на т.нар. „системни партии“, политологът коментира: „“.Новите партии не са съвсем загубили своята аура. „Продължаваме промяната“ ще бъде или втора, или трета политическа сила. … Това излиза извън рамките на нормалното развитие на една партия, когато спечели изборите – една година по-късно да ги изгуби. Хората ще преценят дали имат повече доверие образно казано на „старите кучета“ или на новите. Аз, трябва да призная, че от моя лична гледна точка изборът ми е доста труден, не знам избирателят как ще подходи

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16