Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ДПС и "Български възход" ще представят Кърджали в новото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Кърджали ще бъде представян в новото 48-мо Народно събрание от четирима народни представители от ДПС и един от "Български възход".

Втората политическа сила в област Кърджали - ГЕРБ-СДС, отново няма да има депутат от Кърджали в следващия парламент.

Резултатите на партиите от изборите в района показват, че гласовете на ГЕРБ в Кърджали са 6606, а коалицията е втора по резултат. За  „Български възход" гласувалите са само 654, а постигнатия резултат е осми. Това се дължи на методиката на разпределяне на мандатите, която е записана в Изборния кодекс. 

Централната избирателна комисия вече обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, както и разпределението на мандатите за партиите и коалициите, които ще бъдат парламентарно представени в новото 48-о Народно събрание.

Още във вторник от ЦИК публикуваха данните на база 100% от изборните протоколи и от тях стана видно, че седем формации стават част от парламента. Това са коалиция ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Решението за окончателните резултати от гласуването беше взето в сряда вечер на заседание на ЦИК, след като беше приет анализ на възможни несъответствия в данните след повторното въвеждане на протоколите.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви окончателните изборни резултати:

  • Движение за права и свободи - 344 512 действителни гласа, получават 36 мандата;
  • "Продължаваме промяната" - 506 099 действителни гласа, получават 53 мандата;
  • Партия "Възраждане" с 254 952 действителни гласа получават 27 мандата;
  • Партия "Български възход" са с 115 872 действителни гласа получават 12 мандата;
  • Коалиция ГЕРБ-СДС – 634 627 действителни гласа, получава 67 мандата;
  • Коалиция "Демократична България - обединение" със 186 528 действителни  гласа, получава 20 мандата;
  • "БСП за България" с 232 958 действителни гласа, получава 25 мандата.

"Решението подлежи на обнародване в Държавен вестник. С подробностите и останалите числови данни можете да се запознаете на  където ще бъде обявено", допълни Камелия Нейкова.

В гласуването са участвали 2 601 963 избиратели. Общия брой на действителните гласове е 2 592 907.

В квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали своя глас 87 635 избиратели.

В изборите за народни представители за 48-ото НС няма избрани независими кандидати. 

Сега остава Централната избирателна комисия да обяви и имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9 октомври, неделя.

Преди това обаче, ако даден кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран. 


По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16