Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Михайлов - човекът от Кърджали, който дарява книги на читалища и училища

Иван Михайлов
Снимка: Радио Кърджали

20 читалища и няколко училища от областите Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Варна са получили дарения от книги от кърджалиеца Иван Михайлов. И към този момент мъжът продължава да събира стари, но запазени книги. Той е отправил апел в специализираните сайтове в интернет и в социалните мрежи – който има излишни книги, да се свърже с него, за да може да ги достави по читалища, където има нужда от тях. 

Много от жителите на областния център познават Иван Михайлов като човека, който продава стари книги до бившия ресторант "Москва", но по-любопитното е, че дарените институции не знаят много за него. За читалищните секретари той е просто един мъж от Кърджали, който им носи книги. Всичко започва случайно преди шест години, спомня си Иван Михайлов: "Тогава една читалищна секретарка помоли - при мен имаше едни книги - ако ги купим, на колко лева ще ни ги дадете. Като каза "за читалище", викам - по 50 стотинки. Само че се оказа, че читалищният председател отказва да даде пари. Исках накрая даже да ги подаря, отказа... Тя ми каза тогава, че, за да не закрият едно читалище, трябвало в библиотеката, която е към него, да имат минимум 3000 книги. Тогава ѝ казах - на мен често ми дават книги, дайте телефон. И след има-няма 20 дена ѝ звъннах, че към 200 книги мога да им дам. Хората вече знаеха, че повечето книги ги дарявам и ми носеха."

Първите две институции, които получават по 250 книги от Иван Михайлов, са читалището и училището в кв. "Гледка" в Кърджали. След това от читалище "Обединение" му дават списък на всички читалища в областта с телефони и адреси. "И аз само звъня и питам - имате ли нужда от книги?"

Последното читалище, получило книги от Иван Михайлов, е това в кирковското село Долно Къпиново. Отделил за тях 16 кашона с над 800 тома литература. В област Кърджали дарените читалища са 14, други шест са на територията на други области. На някои от институциите е носил книги по два-три пъти. Винаги е отказвал грамотите за дарение, които са му предлагали. "Защото аз не искам, както се казва, с чужда пита помен да правя. Защото книгите са ми дадени от друг и аз ги дарявам. Не са мои", обяснява Иван Михайлов. Дарява, защото не иска книгите да бъдат хвърляни. Така спасява както книгите, така и читалищата от закриване.

Някъде имат предпочитания за даряваната литература, с които Иван Михайлов, разбира се, се съобразява. В едно читалище близо до Крумовград секретарката поискала любовни романи, защото имало много млади жени в селото, които обичали да четат тази литература, а вече били прочели двайсетте книги в библиотеката. А в асеновградското село Тополово имали нужда от учебна литература, която се изучава в училище. В Звездел пък пожелали само криминални романи, защото имало много младежи, които търсели криминалета.

Други пък, които знаят, че събира книги, си дават заявки за конкретни заглавия, а Иван си записва желанията в специална тетрадка. "Има пет-шест млади мъже 35-36-годишни - всеки ми се похвали "покрай теб съм натрупал 700-800 книги", казва Михайлов.

От десет до осемдесетгодишни са почитателите на книгите, които се спират край антикварния щанд на Иван Михайлов. Търсят разнообразна литература - и приключенски, и класика - западна и руска. Някои искат само исторически, други само географски, има човек, който търси всичко, свързано с морето, човек от Ардино пък чете предимно уестърни.

Контактите с хората, без значение от възрастта им, и удовлетворението в очите на читателите носи радост и на Иван Михайлов. Понякога го натъжават лошите думи, които чува за себе си – че лъжел, че печелел много пари и отново казва, че го води желанието да достави радост. Тъжно му е и защото днес младите четат по-малко, предпочитат да получават информация от интернет. Но не всички са такива.

"Много има - четат, изселници от България. И ги питам повечето защо вземат по шест, по седем книги. Четем ги, за да не забравим езика", отговаряли нашенци на Иван Михайлов.

Той вече е уговорил и следващата доставка книги с кмета на Звиница. След 3 март около 450 тома ще потеглят към читалището там към своите нови читатели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00