Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нищо случайно, веригата от добро ще доведе до щастлив край

Благодетелят Еюп: Ще даря инвалидната количка на нуждаещ се

4
Еюп Юсеин гостува в "На чаршията, в чата", за да разкаже за доброто си дело
Снимка: Галина Стефанова

„Добрината трябва да се прави както скришом, така и наяве. Наяве не за да се хвали човек, а за да поощрява добрината“. Така обясни решението си Еюп Юсеин от Момчилград, който специално закупи инвалидна количка и беше готов да я подари на възрастна жена, чиято откраднаха преди дни.

Хюсние Хикмет от Момчилград се обърна към Радио Кърджали, за да сподели неприятната случка, която я е сполетяла (*Заб.:историята можете да чуете в прикачения по-долу звуков файл). Почти светкавично друг момчилградчанин, младият програмист Еюп Юсеин се отзова на апела ни за съпричастност. Междувременно обаче майката на Хюсние, за която беше инвалидната количка не я дочака, почина.

Ние сме вярващи хора и вярвам в съдбата. Няма нищо случайно …Смятам, че тази количка е била предназначена за някой друг и те двете са били пътя да стигне до определеното си място. … Това е една верига от добрини, която ще стигне до щастлив край“, убеден е Еюп и разказа за случайността, която го срещнала с историята на Хюсние и открадната инвалидна количка.

Сега търсим човек, на когото да подарим инвалидната количка. Нека този, който има нужда, се обади в Радио Кърджали, ако не се намери такъв, ще я дадем в здравно заведение, където със сигурност ще бъде използвана, каза младият благодетел.


Уважението към родителите, към семейството, по-спокойния живот в малкия град са само част от аргументите му да избере да се върне да живее в родния Момчилград, въпреки възможността да е навсякъде по света.

Съгласен е, че професията му е сред най-перспективните, но държи да подчертае, че „светът на IT бранша“ все повече се профилира и това трябва да се отчита. Според Еюп пазарът в IT сектора не е наситен със специалисти. Той посъветва младите хора „да се ориентират смело към програмиране“.

Мишката отдавна изяде книжката, а сега екранът, touchscreen, е на път да изяде мишката, шегува се Еюп. Следващата нова епоха в живота на човечеството вече е на прага ни с пускането на новата технология – Джи Пи Ти. Сериозна е стъпката и в звукогенерирането и видеогенерирането, чрез които може да се „възкреси“ човек, починал преди десетилетия.

Гласува, но признава – „когато мога“. Според Еюп обикновените хора трябва да са по-активни спрямо управлението и в избора на управляващи, както и в гражданското общество.

Най-големият проблем на България е демографската катастрофа. „Това е нещо неприемливо за страна, която има плодородна земя, реки, язовири, всичко, което уж теоретично би трябвало да е сполучливо за един народ да живее. Но хората бягат, налага им се да бягат“, казва Еюп. Трябва да се научим първо да дефинираме проблемите си и след това да ги приоритизираме, за да се научим да ги решаваме. И другото изключително важно е носенето на персонална отговорност.


Целия разговор можете да чуете в прикачените звукови файлове по-горе.


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38