Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

8
Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка изрисувана с име и годишнина на ансамбъла. 

Историята на „ИЗворче“ започва през далечната 1993 година, когато учителката Роса Дибекова полага основите. Поводът е, че ще се снима филм за местния фолклор. Ансамбълът е съставен главно от хора дошли в Крумовград от пограничните села  Аврен, Егрек, Девесилица, Малък и Голям Девесил, Горни и Долни Юруци и др.  До преди 2-3 години Дибекова е ръководител на ансамбъла, днес казва, че няма да бъде на сцената, а в публиката.

“Сега се вълнувам много повече, когато съм в публиката. Като се върна назад в годините и се сетя, струва ми се, че сме били щастливци, богопомазани. Защото малко след като сформирахме състава, ни поканиха в читалището, след това в ДНА-то. От всякъде ни подаваха ръка”, спомня си основателката Дибекова.

 11 години вече Светла Кайрякова е част от фолклорен ансамбъл „Изворче“ - Крумовград. Дори днес 6-годишната ѝ дъщеря Божидара прави дебют на сцената за юбилейния концерт.

Залата на ОДК в Крумовград се оказа тясна, за да побере зрителите. Изпълненията на “Изворче” развълнуваха публиката, която се изправи на крака, дори се видяха сълзи в очите на хора и от публиката, и от ансамбъла. Мъжките гласове от групата докоснаха с изпълненията си. Бяха представени автентични местни песни, които самодейците са събирали и разучавали от техни баби и дядовци. Вълнението беше взело връх и при Катя Чолакова, ръководител на ансамбъла, която не намираше думи, да се изкаже.

“Много се вълнувам, не очаквах толкова много хора да дойдат. Залата се оказа тясна. Притеснявах се, дали ще се справим. Защото в публиката са нашите близки, приятели, а пред тях е по-трудно да се докажеш. Трудно се впечатляват познати хора, позната публика. Навън е по-лесно, но успяхме. След като видях аплодисментите и като станаха на крака - трогнах се. Следващия път си пожелавам да направим концерт в по-голяма зала, тук в Крумовград или на открито, за да могат да ни гледат повече хора“, разказва развълнувано Чолакова.

Специален гост на концерта беше кметът на община Крумовград Себихан Мехмед, която връчи плакет на юбилярите и им подари пътуване за участие, където те си изберат.

Концертът завърши с общо изпълнение на ансамбъл “Изворче” и хора от публиката на песента “Моя страна, моя България”.


Съставът събира хора с различни професии. Един от тях е ветеринарния лекар от Кърджали, родом от Аврен, който е в състава от основаването му. А други като Атанас Тюрдиев и Сашо Димитров, които стават част от мъжката група на ансамбъла преди 5-6 години, когато се преместват да работят в Крумовград.  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ангелина Костова

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

От  завършващите  общо 1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „ Има разлика, защото имаме ученици, насочени..

публикувано на 17.06.24 в 20:51

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03