Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Синапов: Българските агнета си стоят по фермите

Бяхме аграрна държава, а сега сме в унизително положение, коментира председателят на "Обединени български животновъди"

Снимка: Радио ВИДИН


Фермерите изнемогват, но се съобразяват с наближаващия Великден и ще протестират след това. Не искаме да помрачаваме празниците на хората, казва Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди". Според него България е аграрна държава, а сега земеделието ни е поставено в унизително положение. И още – започнаха ли да изкупуват български агнета, нека да чуем:

"За голямо съжаление, голяма част от български агнета, се опасявам, че вече останаха или ще останат по фермите. Затова защото... се направи достатъчно внос, за да се задоволи нашето потребление и да бъде заблудено. Защото, голямата част от агнетата, потвърждавам да твърдя, са внасяйки ги отвън, се продават за български. Това е факт. Не мога да кажа, /как месо с чужд произход получава печат за българско, бел. ред./ това трябва да попитате контролните органи. Не са малко, не само Агенцията по храните, има много контролни органи. Отидете в един магазин, виждате българско агне, може като преса, да проследите ако е българско агнето, пътен лист и като отидете до фермера, ще видите, че не ги е продал".

Българският производител продължава силно да се задушава, според Синапов. Ние още нямаме български домат на пазара за Великден, казва той. 

Целият земеделски сектор е на загуба. Протестите са неизбежни. "Ще има ексцесии, защото наистина много хора като производители, ще има много фалити, ако не се вземат спешни мерки". По думите му, трябва да се намеси президента Румена Радев. Синапов постоянно получава обаждания от всичко подотрасли в земеделието с призиви за протести. Планират да протестират пред Президентството.

По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38