Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босия: Нужна е смяна на държавния модел

Николай Колев-Босия
Снимка: Нахит Догу

Смяна на управленския модел е решението, за да тръгне страната ни напред в развитието си, каза в студиото на Радио Кърджали известният дисидент, поет, журналист Николай Колев-Босия. Той сподели своя идея за създаване на интернет кръгла маса, около която "да сядат" умните хора на страната ни, експертите, включително тези, които живеят и са се реализирали в чужбина, за да дискутират и намират правилните управленски решения.

„Ние сме узаконители на едни решения, които са взети не от нас. Затова не са същински избори, а това е един модел, който, каквото и да се случи, той дава един и същи резултат. Затова трябва да се смени модела на държавно управление“. Така коментира резултатите от отминалите поредни предсрочни парламентарни избори Босия.

Той разказа, че е предлагал на всички досегашни български президенти да инициират управленската промяна по думите му „с демократичен модел, а не със задкулисие. Да се сменят програмите в училище. Да се сменят целите и задачите на държавата. Да се намери възможност с бизнес да се занимават хора, които разбират от него, а не да се дават най-големите бизнеси на нашите хора“, конкретизира вижданията си дисидентът.

Държавната администрация е прекомерна, а и некомпетентна, счита Босия. „За 21 години сме дали над 8 млрд. лв. за електронно правителство и нямаме, а без него нещата не могат, защото тази огромна администрация, тя работи за себе си“, каза той. Колев направи сравнение с Нидерландия, чието население е около 18 млн., като административният апарат е от около 38 000 души. „Ние нямаме 6 милиона, а имаме 800 000 души администрация. Това нещо е една стена, която не може да се пробие“, каза Николай Колев-Босия.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38