Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Лозен посрещнаха гости за Ирминден

В село Лозен, община Любимец се проведе празника Ирминден. Това е трети Регионален празник на който се отдава почит на хляба. Тази традиция в хасковския край е дълголетна, в която на 1 май се правят подници или днес наречени сачове в които се пече хляба и други печива. Празникът представен в днешния му вид, в които се събират самодейци от различни читалища от региона на Свиленград, Любимец, Харманли и Тополовград се отбелязва от три години. Поради пандемията Ирминден не се проведе последните две години, но вече е възстановен.

Подготовката за празника Ирминден започва още седмици преди това, за да се приготвят подниците на които ще се пече хляба и другите печива. Той се приготвя от глина, слама и вода. На самия Ирминден беше пресъздадена технологията за направа на подник или както го знаем днес сач. В приготвянето на традиционни ястия се бяха включили над шест села от различи общини на Хасковско и Ямболска области.

„Двора на църквата е пълен с народ. Освен хора от селото, виждам хора от други села и общини, дори и непознати, което е радващо“, разказва Христо Янъков, председател на НЧ „Просвета“ с. Лозен един от съорганизаторите.

84-годишната София Станева от Лозен се радва, че са успели да възстановят този празник. Тя го помни от своята баба, но благодарение на местното читалище не са го загубили безвъзвратно.

„Трябва да пазим българските традиции, за да не се загубим като народ. Българското трябва да остане тука, сега, завинаги и вовеки веков. Аз се омъжих в Русе, но се върнах с цялото си семейство тук. Защото обичам родната си земя“, разказва възрастната София Станева.

Димитринка Колева е от свиленградския кв. Капитан Петко войвода. Тя и групата от читалище “Васил Левски” приготвяха пърленки на сач, които ухаеха така хубаво, а и бяха много вкусни.

„Не е сложна рецептата – брашно, мая и водичка. Това е основното, което се слага. Печем за загрят сач. Намазан с масълце и печен. После ръсим със шарена сол, който иска и с чеснов пипер. И става много вкусно“, разказа свиленградчанката.  


Венета Аврамова и групата домакини от село Лозен приготвиха зелник с лапат, а Мата Станчева от село Сладун приготвяше две гозби - пиле с булгур и сауш. Сауша е шилешко месо с лук и задушено. Отец Трифон Караджонов освети храната и след това бяха почерпени гостите на празника. Веселието продължи с народни песни и хора в двора на църквата „Св. вмчк Димитър“.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поставят ваксини срещу коклюш на бременни жени в Кърджали

В РЗИ в Кърджали поставят имунизации на бременни жени срещу коклюш, който може да доведе до усложнения и смърт на бъдещето бебе. Изискването е на жените да са между 27 и 36 гестационна седмица, включително на бременността си. Ваксините се поставят в имунизационен кабинет с работно време от 9 до 11 и от 13 до 15 часа. Ваксинирането..

публикувано на 10.09.25 в 10:37
Мустафа Шефкет, директор на ПГ по селско и горско стопанство - Кърджали

Нова паралелка и обновена база в ПГ по селско и горско стопанство – Кърджали

Около 200 ученици ще прекрачат прага на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали тази есен. Това съобщи директорът на училището Мустафа Шефкет. „Напълно сме готови. Учениците са около 200 – заедно със самостоятелната форма на обучение, дуалната и дневната,“ каза той. През лятото в гимназията са извършени ремонти...

публикувано на 09.09.25 в 13:25

9 септември 1944 г. – нито рай, нито ад: млад историк с поглед към миналото

На 9 септември 1944 г. България поема по нов път, който променя съдбата ѝ за десетилетия напред. За едни това е начало на социална справедливост, за други – начало на диктатура и репресии. По темата разговаряхме с младия историк Любомир Колев в ефира на Радио Кърджали. „Истината е някъде по средата. На 9 септември се случва преврат – свалят се..

публикувано на 09.09.25 в 11:08

„Орфей пее с морето“ събира млади таланти в Приморско

На 7 и 8 септември в Приморско ще се проведе 18-ото издание на Националния детски фолклорен фестивал „Орфей пее с морето“. Форумът събира деца от цялата страна, за да представят най-доброто от българската народна песен и танц. Основен организатор е Младежки комплекс „Хелиос“ – Приморско, а съорганизатори са Националното училище за фолклорни изкуства..

публикувано на 06.09.25 в 16:05

„Злато поле танцува и пее, Тракия люлее“ събира самодейци от цялата страна

В неделя (07.09.2025) в димитровградското село Злато поле ще се проведе националният фолклорен фестивал „Злато поле танцува и пее, Тракия люлее“. За подготовката и очакванията около събитието разказа Тенчо Тенчев – народен певец и секретар на НЧ „Просвета - 1921“, организатор на фестивала. „Тази година е за втора поредна година фестивала. На сцената в..

публикувано на 06.09.25 в 16:35

Фолклорната група от село Черничево с медали от два престижни фестивала

Фолклорната група „Дунята“ от село Черничево, община Крумовград, се завърна с медали и отличия от два престижни фестивала – Световния шампионат по фолклор „Еврофолк“ в Свети Влас и тракийския събор „Богородична стъпка“ в Старозагорските минерални бани. За впечатленията от участията разказа Пепа Балабанова – част от групата. „Ние се завърнахме с..

публикувано на 06.09.25 в 16:55

Село Крепост ще събере майстори на традиционни сирена за Празника на крутмача

В село Крепост, община Димитровград, тази неделя, 7 септември, ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на традиционното българско сирене куртмача и други автентични местни продукти. Организатор на събитието е Стоян Стоянов – човекът, стоящ зад инициативата „Празник на вкусовете“, която подкрепя и популяризира кулинарните традиции на..

публикувано на 05.09.25 в 16:05