Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Лозен посрещнаха гости за Ирминден

В село Лозен, община Любимец се проведе празника Ирминден. Това е трети Регионален празник на който се отдава почит на хляба. Тази традиция в хасковския край е дълголетна, в която на 1 май се правят подници или днес наречени сачове в които се пече хляба и други печива. Празникът представен в днешния му вид, в които се събират самодейци от различни читалища от региона на Свиленград, Любимец, Харманли и Тополовград се отбелязва от три години. Поради пандемията Ирминден не се проведе последните две години, но вече е възстановен.

Подготовката за празника Ирминден започва още седмици преди това, за да се приготвят подниците на които ще се пече хляба и другите печива. Той се приготвя от глина, слама и вода. На самия Ирминден беше пресъздадена технологията за направа на подник или както го знаем днес сач. В приготвянето на традиционни ястия се бяха включили над шест села от различи общини на Хасковско и Ямболска области.

„Двора на църквата е пълен с народ. Освен хора от селото, виждам хора от други села и общини, дори и непознати, което е радващо“, разказва Христо Янъков, председател на НЧ „Просвета“ с. Лозен един от съорганизаторите.

84-годишната София Станева от Лозен се радва, че са успели да възстановят този празник. Тя го помни от своята баба, но благодарение на местното читалище не са го загубили безвъзвратно.

„Трябва да пазим българските традиции, за да не се загубим като народ. Българското трябва да остане тука, сега, завинаги и вовеки веков. Аз се омъжих в Русе, но се върнах с цялото си семейство тук. Защото обичам родната си земя“, разказва възрастната София Станева.

Димитринка Колева е от свиленградския кв. Капитан Петко войвода. Тя и групата от читалище “Васил Левски” приготвяха пърленки на сач, които ухаеха така хубаво, а и бяха много вкусни.

„Не е сложна рецептата – брашно, мая и водичка. Това е основното, което се слага. Печем за загрят сач. Намазан с масълце и печен. После ръсим със шарена сол, който иска и с чеснов пипер. И става много вкусно“, разказа свиленградчанката.  


Венета Аврамова и групата домакини от село Лозен приготвиха зелник с лапат, а Мата Станчева от село Сладун приготвяше две гозби - пиле с булгур и сауш. Сауша е шилешко месо с лук и задушено. Отец Трифон Караджонов освети храната и след това бяха почерпени гостите на празника. Веселието продължи с народни песни и хора в двора на църквата „Св. вмчк Димитър“.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вилдан Сефер за петия сезон на душата

Стиховете са разделени в 6 цикъла "Кръговрат", "Посвещения", "От моите сезони си огрян", "Опит за автопортрет", "Да прегърнем светлината" и "Думи да обличаш в тишина". Посвещава стихове на български поети като Сергей Есенин, Георги Талев, Надежда Захариева и Божидара Ангелова , някои от които са й много близки, на големия художник..

публикувано на 18.08.25 в 15:53

В Чорбаджийско притеснени: Няма вода за хората, камо ли за чушките

От сега нататък няма да има вода за пиене, та камо ли за хората, които гледат чушки. Такива възгласи се чуват все по-често коментират в Чорбаджийско. Земеделците са притеснени . Няма друго спасение, освен да се направят язовири. Това пък казва дългогодишният кмет на селото Сами Везир. Тази година засетите площи с културата са повече..

публикувано на 18.08.25 в 13:35

Дарина Славчева Славова с ново предизвикателство: „Да запеем заедно“ вече и за фолклорни групи

След успешни онлайн инициативи, насочени към деца и младежи, народната певица и преподавател Дарина Славчева Славова отправя трето поред фолклорно предизвикателство, този път към фолклорните групи в страната и чужбина. Проектът, озаглавен „Отново да запеем заедно“, стартира в началото на август и вече събира заявки за участие. „Това е третото ми онлайн..

публикувано на 16.08.25 в 16:05

Дружинци стяга Пети селски събор

Село Дружинци в община Кирково се готви за петия селски събор. Той ще се проведе на 22 и 23 август и ще премине под наслов "Пази традициите и гледай в бъдещето". Жители и гости от цялата страна и от чужбина ще се обединят за поредна година около ценности като дом, род, уважение, живот, имане, наследство, идеали. Всъщност съборът ще започне още в..

обновено на 14.08.25 в 17:36

Крайният срок за регистрация на кладенци и сондажи наближава

До 28 ноември 2025 г. собствениците на кладенци и сондажи трябва да ги регистрират в Басейновите дирекции. Това припомни в интервю за Радио Кърджали Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" – Пловдив. "Този срок важи за всички, които използват кладенци и сондажи – както за лични, така и за стопански нужди" , каза..

публикувано на 07.08.25 в 10:35

Д-р Стефан Хаджиев: Лимитите ограничават правото на избор на пациента

Въвеждането на лимити в болниците ще ни вкара отново в разправии със Здравната каса , другият проблем е, че пациентите трябва да бъдат препращани към други лечебни заведения. Това коментира управителят на Многопрофилната болница "Проф. д-р Константин Чилов" в Мадан д-р Стефан Хаджиев.  В момента здравното заведение търси специализанти..

публикувано на 06.08.25 в 13:23

Приключи 55-ата лятна астрономическа школа на Белите брези

Млади любители на космоса от цяла България се събраха край Ардино, за да участват в традиционната лятна школа по астрономия, организирана от Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ – Кърджали. Тази година обучението започна по-рано от обичайното – заради очакваното пълнолуние на 9 август, което щеше да затрудни наблюдението на метеорния поток..

публикувано на 05.08.25 в 12:30