Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелин Гавазов: Инвестиционното намерение за строеж на болница за сега е само на думи

В студиото на Радио Кърджали бе Цветелин Гавазов, общински съветник от ГЕРБ в Кърджали. С него разговаряхме за отложената точка на априлската сесия, която касае промяна на статута на 40 дка земя край Водното огледало от публична общинска собственост в частна такава. Мотивите на кмета са, че върху тази земя ще се построи съвременна болница, но общинските съветници поискаха тази точка да бъде разгледана на следваща сесия, с мотива, че не е минала през комисия и няма достатъчно информация за инвестиционното намерение. 

Цветелин Гавазов: В действителност въпросната точка бе отложена на настоящата априлска сесия на общински съвет Кърджали поради това, че ние като общински съветници нямаме яснота какво ни се предлага. Дотолкова се споменава, че има инвестиционни намерения, които обаче реално съмнявам се някой от колегите въобще да ги е виждал и да се е запознал по някакъв начин. Мотивите на Общинска администрация са да прехвърлим част от един имот публична общинска собственост в частна. Става въпрос за 40 декара от имот, който е почти 230 декара в конкретика 228 и близо половина. Имотът се намира в парк Арпезос-Север до Водното огледало. Пада се, той е доста голям, все пак говорим за 229 декара, но за някакъв ориентир, на завоя за Пазара, това е по посока Пазара от улица "Джордж Вашингтон". 

Тоест, за да бъде една такава инвестиция, както се говори, че ще бъде болница "Сърце и мозък", кардиологична болница, какво трябва да ви накара вас общинските съветници да дадете такова разрешение? 

"Това е сериозна инвестиция. Първо, трябва да започнем от там, колко е сериозно инвестицията. Дали говорим наистина за болница. Съмнявам се някой да е против инвестиция за болницата. Това ще е чудесно за града, ще бъде страхотна инвестиция, възможност за хората и така нататък. Въпросът тук е друг, който бих искал да акцентирам. Съвсем наскоро имахме един случай, преди няколко години с едни подобни терени около 12 декара бяха в центъра на града. Които историята показа следното - същите бяха публична общинска собственост, тогава кметът Хасан Азис излезе и заяви, че тук ще бъде център за обслужване, иновативен и така нататък. Реално ще бъде построен един център, който ще бъде в услуга на хората. Всички знаем какво се случи. Само няколко години по-късно същия имот беше препродаден няколко пъти. Неслучайно дори заглавията гръмнаха като "златните парцели", и знаем в момента какво има на тяхно място - едни огромни комплекси с търговски части, т.е. коренно различно от това, което беше заявено като първоначална идея. Сега нас ни притеснява, че може историята да се повтори, което ще е много жалко, защото това е един публичен ресурс, все пак. С 40 декара може много неща да се случат, да се направят. Да не стане така, инвеститорът да се откаже и в последствие тези имоти да преповторят историята със "златните парцели". 

След като общинският съвет гласува промяната на статута на земята от публична общинска в частна общинска собственост ако обаче инвеститорът се откаже, след това има ли контрол върху решението? 

"Точно това е интересното, че контрол няма. Контролът е дотолкова, доколкото общинския съвет, за да прехвърли като решение един имот от публична в частна общинска собственост са необходими 2/3 мнозинство. Това е единственият инструмент, който контролира предложенията на общинска администрация, тоест общинския съвет. При евентуално прехвърляне, както хипотетично коментираме в момента, прехвърля се този имот в частна общинска собственост, къде са гаранциите, че тази инвестиция ще се случи? Да, никой не е против болница, обаче всичко се случва, инвеститорът се отказва. Оттам нататък няма никакъв механизъм да бъде контролирана съдбата на имот, който е частна общинска собственост. 

Какви са гаранциите и какво може да направи общинският съвет, че тази земя ще бъде използвана именно за да се построи болница? Хората искат наистина гаранции.

Ние също искаме гаранции, защото пак казвам, това е публичен ресурс, който не е малък. Аз съм на мнение, че един инвеститор би трябвало, когато има намерение да вложи немалка сума пари, защото всички сме съгласни, че това е един огромен инфраструктурен проект от обществено значение, който струва доста голяма сума средства, тези неща не се случват просто на приказки. Тези неща обикновено се документират по някакъв начин, би трябвало да се документират. Би трябвало да има някаква идея, някакъв идеен проект, някакво заявление, някаква мотивация, защото все пак, това са, както казах, огромни инфраструктурни обекти с обществено значение и не става въпрос за нещо толкова елементарно, което да остане просто в пространството. Обикновено процесът е тежък за реализацията от начало до край на подобна сграда, така че би трябвало това да се случи, да има някаква идея, която да я видим. Това би ни убедило и нас. Просто общинска администрация да излезе, ако наистина има такъв инвестиционен интерес, да излезе и да покаже инвестиционното намерение, някакво заявление от управителен съвет на дружеството на болницата или от борда на директорите, без значение това ли е точната терминология на дружеството, но, нещо черно на бяло. Ние знаем практиките, които са се случвали във времето. Пак да не се повтаряме, но съвсем скоро имахме подобен пример с 12 декара земя. Знаем какъв е крайният резултат, тоест ние от ГЕРБ никога не сме правили и няма и да го направим, да подпишем на сляпо един бял чек и да дадем картбланш. 

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38