Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: България има потенциал да бъде решаваща страна в европейските политики

В епоха, в която сме заливани от дезинформация и сензации, БНР е онзи филтър, с който си сверяваме часовниците, каза вицепрезидентът пред Радио Кърджали

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова гостува в Радио Кърджали в Деня на победата, Деня на Европа и на 7-я рожден ден на медията. 

"В ден като този да си пожелаем мир. Една думичка, която в последните години някак си бяхме изтрили от собствения си речник. Една думичка, която смятахме, че е даденост, на за съжаление разбираш, че не е точно така. Защото и днес в Европа бушува война", каза Илияна Йотова в ефира на Радио Кърджали. Тя припомни, че Обединена Европа я има не само заради Декларацията на Шуман, подписана пет години след края на Втората световна война, а и защото "зад тази декларация се крие не толкова обединението, а желанието на европейските граждани, след като раните от войната още не са зараснали, да се направи така, че в Стария континент да няма война".

Според вицепрезидента влизането в Европейския съюз е най-големият успех на България след 1989 г., "успех, който стана възможен, защото имаше обединение и национална кауза. И ако днес забравим конфронтациите и конфликтите помежду си и политическата класа осъзнава своята отговорност и място, България ще има всичкия потенциал да бъде решаваща страна за много политики, в това число в тази част на Европа". Илияна Йотова е категорична, че трябва да имаме самочувствието на държава-равноправен член, а не на страна от периферията. "Ако има политици с такова мислене, те не са за поста, който са заели", каза тя. 


Нейно мнение е, че Европа без компромиси няма как да се развива напред, но тези компромиси не трябва да са безконтролни, безпринципни.

Не можем да се съгласим страни, които тепърва ще стават членове на Европейския съюз да нарушават ценностите, за които всички имаме основание да бъдем част от Европа, както става с Република Северна Македония, смята вицепрезидентът. "Извинявайте, какво е това - не само български представител в Европейския парламент, евродепутатът е човек, който представлява Европа. какво означава той да бъде вкаран в някакви списъци с неясни условия, да бъде спиран на границата да отиде да се поклони на военно гробище? Къде отиваме? За коя точно от тези "ценности" се борят нашите колеги от Република Северна Македония? Това е абсурдно, брутално, безпрецедентно. И аз очаквам следващия доклав за напредъка на Република Северна Македония тези неща да бъдат отбелязани", коментира вицепрезидентът. Според нея, след като са избрали антиевропейския път, те не могат да станат част от ЕС, докато имат такова поведение.

Според нея българската държава е в дълг и към наследниците на тракийските бежанци, защото години наред темата за справедливото решаване на техните имотни въпроси беше изоставена.

Държавата е в дълг и към Българското национално радио, смята Илияна Йотова. "Много се надявам скоро на стабилно мнозинство, стабилно управление, което да осъзнава какво означава журналистите и целият технически състав на БНР да работят в условия на добър стандарт", каза тя. Не само защото БНР е елемент на националната сигурност, а и защото "БНР е филтър на истинските новини. В епоха, в която сме заливани от дезинформация и сензации, БНР е онзи филтър, с който си сверяваме часовниците". "Надявам се сега, когато бюджетът ще бъде разглеждан, всичко това да бъде взето под внимание, за да работят журналистите в БНР нормално и стабилно. Няма как да искаме национална обществена медия с влияние, ако не осигурим на колегите журналисти този минимум за работа", коментира вицепрезидентът.

Тя сподели, че ѝ липсва понякога времето зад микрофона: "Улавям се напоследък в нещо странно, когато имам срещи с политици, улавям себе си, че не ги питам като вицепрезидент, а ги питам като журналист. И те се сепват, може би защото съм пряма, откровена и питам директно в целта, така, както навремето беше в националната телевизия."


В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Галина Стефанова и Димитър Димов с вицепрезидента Илияна Йотова и генералния директор на БНР Милен Митев, които гостуваха в предаването " По стъпките на историята"

По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16