Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Балотажът в Турция показва силната поляризация в обществото

Снимка: БГНЕС

При 100 процента обработени изборни книжа нито един от кандидатите за президентския пост в Турция не спечели над 50 процента от гласовете на изборите, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването. Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган или кандидатът на опозицията лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу има по-голям шанс за победа на втория тур на 28 май?

Според проф. Владимир Чуков много е трудно да се прогнозира какво ще се случи след две седмици на 28 май.

 „Политическата система се изправи пред нещо безпрецедентно. За пръв път Турция отива на балотаж, което показва много силната поляризация. От една страна имаме лоялните и верните на Ердоган,  много плътният консервативен анадолски вот, а от друга пък светската републиканска част от турското общество.“  

„Всички ние, а предполагам и самите турски гласоподаватели, са били изненадани от прогнозите на социолозите от това, което реално се получи на терен. Настоящият президент буквално го деляха няколко хиляди гласа от това да вземе 50+1 процента, както е по закон.“

Проф. Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Той е автор на редица книги и изследвания в тази област. 

Интервюто с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Операция: Плюшено мече" търси ментор за Хавиер от Кърджали

Сдружение „Операция: Плюшено мече“ търси доброволец, който да стане ментор на младеж в неравностойно положение от Кърджали. Хавиер е на 14 години. Доскоро е живял в Испания. Сега е в Кърджали. Тренира баскетбол и мечтае да стане професионален спортист. „Много интересен младеж и с него работата ще бъде много интересна“, коментира за..

публикувано на 20.10.24 в 17:06
доц. д-р Дора Янчева

Доц.д-р Дора Янчева: Науката в Кърджали се отличава със специфичност и оригиналност, което я прави уникална

Научните работници в Източните Родопи отбелязват тази година два юбилея - 80 години от създаването на Съюза на учените в България и 40 години от учредяването на клона на съюза в Кърджали. Тържествена сесия ще бележи двете събития. Тя ще се проведе на 15 октомври в конферентната зала на хотел „Арпезос“ от 17.30 ч. и ще бъде под патронажа на..

публикувано на 15.10.24 в 08:47
 Мария Митева

Мария Митева: Активното и целенасочено сътрудничество между учители и родители е от ключово значение за успеха на учениците

 Разработка на тема „Съвместната работа между учители и родители на деца с изявени дарби“  на извоюва една от наградите в конкурс за успешни практики за образователната интеграция и приобщаването на деца и ученици от уязвими групи.  Конкурсът беше организиран от Министерството на образованието и науката, а разработката й беше отличена сред..

публикувано на 12.10.24 в 16:52
Проучванията до двете кули в крепостта край Храстово продължават и тази есен

Археолози ще търсят още тайни в двете кули и църквите на крепостта край Храстово

Разкопките на късноантичната и средновековна крепост до крумовградското село Храстово се подновяват от началото на следващата седмица. Това е четвърта археологическа експедиция на обекта. За трети път финансирането е осигурено от Община Крумовград. Тази есен то е в размер на 60 хиляди лева. Интересен паметник, който дава много интересни..

публикувано на 11.10.24 в 13:58

Танер Чобанов: Музеят в Ардино привлича туристи от цял свят

Дошли да видят прочутият Дяволски мост, все повече  хора посещават и Общинският музей в Ардино. В родопското градче отчитат силен летен сезон. Ръстът на туристите е около 60 процента, каза  главният  уредник  на музея Танер Чобанов, според него "посещаемостта на музея нараства драстично". Той е убеден, че една от причините за този посетителски..

публикувано на 10.10.24 в 16:20

Кометата, която ще се приближи до Земята на 12 октомври, няма да може да се наблюдава с невъоръжено око

Ярка комета приближава Земята. Най-близо до нашата планета тя ще ена 12 октомври. Това е кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), която бе открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г.  За жалост обаче през..

публикувано на 10.10.24 в 15:52

Министерството на младежта и спорта насърчава младите хора да бъдат физически активни

Министерството на младежта и спорта обяви нова инициатива под името "Be Active", чиято цел е да стимулира младежите да спортуват повече и да започнат да водят здравословен начин на живот. Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов коментира за Радио Кърджали и още други проекти и инициативи, насочени към младите хора. Той заяви, че в..

публикувано на 10.10.24 в 15:48