Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашена ли е държавната болница в Кърджали след изграждането на високотехнологично лечебно заведение в града?

Новата частна болница се предвижда да бъде изградена на терен от 40 дка в центъра Кърджали край "водното огледало".
Снимка: Валя Апостолова

Предложение за изграждане на високотехнологична болница и Медицински университет за над 100 милиона лева първо раздели, а после обедини Общинския съвет в Кърджали. В началото беше недоверието на опозицията в сделката и съмненията, че инвестицията прикрива задкулисни интереси на кмета Хасан Азис. Повод за коментарите беше искане, поставено за гласуване на сесия през април, за прехвърляне на 40 декара земя от публична в частна общинска собственост. Условие, за да стартира инвестиционната процедура. Тогава предложението не беше гласувано с мотива за повече информация. Месец по-късно, след проведени две обществени обсъждания, се оказа, че всички - общински съветници, представители на медицинските среди и граждани, искат в Кърджали да има нова болница.

Предложеното за строеж лечебно заведение е част от веригата "Сърце и мозък". Предвижда се то да бъде изградено за по-малко от две години на терен в центъра на областния град, край така нареченото "водно огледало".

Съмненията на опозицията в ОбС за задкулисни сделки с терена бяха опровергани от управителя на веригата проф. Тони Веков, който заяви пред БНР, че намеренията на инвеститора са сериозни. Впоследствие той обясни пред жителите на Кърджали, че преди да се закупи парцелът, ще бъде предоставен сертификат клас А. Той гарантира, че ако строежът не се осъществи, земята няма да се използва за други цели и ще бъде върната на Общината. А кметът Хасан Азис призова да се даде зелена светлина на инвестицията, защото хората в пограничния район имат нужда от нея.

"За пациентите няма да има никаква разлика дали ще е в Кърджали, дали ще е в Хасково, дали ще е примерно в Момчилград или някъде другаде. Но инвестицията няма да е в Кърджали. Общата ни отговорност е тази значителна инвестиция да се случи тук в Кърджали. Този въпрос не трябва да попада в полето на политическите разсъждения и политическия сблъсък. Кърджали има уникалния шанс да създаде още един отрасъл. Затова молбата ми е да се опитаме да загърбим всички политически и идейни, даже да кажем личностни противоречия, които имаме, защото тази инвестиция е за хората."

Тези обяснения явно са разсеяли първоначалните съмнения, защото целият Общински съвет на Кърджали гласува за новата болница. На извънредно заседание в края на май всичките 40 съветници единодушно решиха да се промени статута на терена от 40 декара, където ще бъде лечебното заведение. Така на практика инвестиционната процедура започна.

Откакто открито се заговори за нова болница в Кърджали, коментарите и притесненията не спират. Най-много са те в групите на Кърджали в социалните мрежи. Варират от одобрение на инвестицията до пълното ѝ отхвърляне с мотива, че болницата ще лиши от работа тукашните лекари, а пациентите, за да се лекуват в нея, ще плащат високи суми.Чии интереси ще обслужва новата болница и ще оцелее ли държавната?

Според проф. Тони Веков навсякъде притесненията са едни и същи – какво ще стане със сега съществуващата.

"Това е лесно обяснимо. Въпросът е, че ние имаме друга гледна точка. Целта на здравеопазването е пациентът, а не болницата или лекарят, така че поставяйки пациента наистина като основна цел, смятаме, че той има право да има избор къде да се лекува, както и лекарите имат право на избор къде да работят."

В новата болница ще има около 350 легла и в нея ще работят над 100 души, като лекарите основно ще са привлечени от други градове – там, където веригата лечебни заведения има свои специализанти.

Не е случаен и изборът на Кърджали за седалище на новата болница. Близостта до съседна Гърция и липсата на друга подобна клиника в Източните Родопи са в основата на инвестиционното предложение.

След като за него беше дадена зелена светлина, остава въпросът за оцеляване на местната многопрофилна болница "Д-р Атанас Дафовски". Въпрос, който още терзае жителите на Кърджали, въпреки заявената подкрепа за инвестицията.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38