Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт на ансамбъл “Филип Кутев” се откриха “Мистериите на Хухла”

С грандиозен концерт на ансамбъл “Филип Кутев” снощи се откри фестивала “Мистериите на Хухла”. Сцената бе построена на амфитеатъра на връх “Св. Илия” край село Хухла.

Тази година традицията бе нарушена и наградата “Почетен селянин на Хухла” бе връчена не на един, а на двама души. Това са Росен Друмев, главен редактор на бургаското списани “Море”, чиито корени са от село Хухла и Петя Цонева, която спечели миналогодишната награда за поезия “Ивайло Балабанов”, чиято книга “Люлката на живота” бе представена по-рано през деня в читалището на Хухла. Наградите връчи инициаторът на Мистериите на Хухла Иван Бунков.

Днес предстои отслужване на панихида за загиналите 42-ма хухленци-мъченици по време на кървавите събития през 1913 г. в района.

Освен това, в читалище “Хохла” ще бъде открита научна конференция, посветена на 110 години от разорението на тракийските българи, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България.

Вечерта, тазгодишните Мистерии на Хухла ще бъдат закрити с митинг-концерт, посветен на 110-годишнината от разорението на тракийските българи с участието на световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с “Quatro” квартет. Ще бъде изпратено и писмо-послание до Народното събрание и президента с настояване погромът над тракийци да намери достойно място в историята и в образованието в България. 


Галерия

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38