Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на водата в яз. "Студен кладенец" е ниско заради ремонт на дюкер

4
Засушаването в язовира стига чак до моста за село Лисиците
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Няма вода в яз. Студен кладенец, река Арда тече в коритото си чак до въжения мост на село Лисиците. За това сигнализираха слушатели на Радио Кърджали.


Наличният към момента обем в яз. Студен кладенец е около 221 кубически метра вода, което е с около 130 млн. куб. м повече от мъртвия обем на водоема (90.7 млн. куб. м). Това съобщи за Радио Кърджали Екатерина Бонева, ръководител на отдел "Планиране на производството и поддръжката" в Националната електрическа компания. Поделението на НЕК „Язовири и каскади“ управлява язовирите от каскада „Арда“, включително и яз. „Студен кладенец“. 

Този наличен обем не би могъл по никакъв начин да се третира като нещо извънредно и необичайно, а съвсем нормален за това време на годината, увери Екатерина Бонева. И даде за пример предишни години: в края на септември 2020 г. обемът е бил 220 млн. куб.м, през 2019 г. - 215 млн. куб. м, а през 2015 г. - 202 млн.

Тя уточни, че се поддържа такова вече втори месец по график: "Месечният график за използване на водите на комплексните и значими язовири е неразделна част от издадените от министъра на околната среда и водите разрешителни като титуляр на такива разрешителни за производство на електрическа енергия от ВЕЦ. НЕК ЕАД стриктно следи и спазва определените от МОСВ обем и изискванията за поддържане на обем под 229.19 милиона кубически метра за язовир "Студен кладенец", включени и в графика за месец септември, и в графика за месец октомври. Точната формулировка на това изискване е, цитирам, във връзка с изпълнение на обект, възстановяване и укрепване на входна шахта на дюкер под река Арда." 

В графика, спуснат от екоминистерството до НЕК, е уточнено, че във връзка с изпълнението на обект "Възстановяване и укрепване на входна шахта на дюкер под река Арда", в периода 20-31 октомври нивото в язовира да не надвишава кота 218.48 м (обем 229.19 млн. куб. м), с цел да се осигурят подходящи условия за извършване на предвидените дейности в коритото на река Арда. А дейностите се извършват координирано между НЕК ЕАД и ВиК ООД Кърджали. В същия период 21-30 октомври и ВЕЦ Кърджали на яз. Кърджали ще работи с по-малки обеми – с максимално водно количество до 40 кубика, именно за да се осигури нормално протичане на строителните работи.

Управителят на ВиК Кърджали инж. Славчо Славков уточни за Радио Кърджали, че в момента се извършват подготвителни работи за предстоящия ремонт. Очаква се в най-скоро време Басейнова дирекция Пловдив да издаде разрешително за ползване на воден обект, за да може строителната фирма да се заеме с ревизия на хидротехническото съоръжение и с изграждането на входящата шахта на дюкера.

Преди години входящата шахта беше компрометирана и нарушена и доведе до частичен теч на отпадни води от канализацията в язовир "Студен кладенец". Общината направи работен проект, който беше включен от ВиК в втората част на Водния цикъл на Кърджали, който се изпълнява по Оперативна програма Околна среда.

Инж. Славков увери, че след получаване на разрешителното ще се работи в бързи темпове, за да приключи ремонтът в кратки срокове.

Галерия

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38