Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се въздържаме от зли помисли и зли дела, завеща Кръстителя на Родопите

4
Отец Боян Саръев
Снимка: Мехмед Реджеб

„Пожелавам им лек пост и нека наистина се въздържат от зли помисли и от зли дела по време на поста и да постят не да се показват пред човеците, а да постят пред лицето на нашия Бог Отец, който ще ни въздаде за духовния подвиг“. Това каза отец Боян Саръев в последното си интервю, дадено за Радио Кърджали.

Вероятно няма човек в България, който поне веднъж в живота си да не е чувал името на отец Боян Саръев, когото хората нарекоха Кръстителя на Родопите. През последните 33 години служеше в храма "Свето Успение Богородично" в кърджалийския квартал "Гледка". Той бе наречен така заради мисионерството си. В началото на 90-те години на ХХ век основа Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" с мисията да помогне на българомохамеданиите, какъвто е и той по произход, които искат да се върнат към християнската вяра.

Роден е на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в Симеоново.

През 1990 година е ръкоположен за дякон, а след това и за свещеник в Пловдивската епархия.

В началото на кръстителската му мисия, желаещите да приемат православната вяра бяха толкова много, че Боян Саръев организираше групови покръствания с по над 100 души едновременно. Дори само това да беше оставил след себе си като диря, е достатъчно, за да остане името му в историята. Но това не е всичко.

Отец Саръев развиваше широка не само просветителска, но и благотворителна дейност – от неделно училище до приютяване на украински бежанци и кръщаването им.

Той и съпругата му, презвитера Красимира, първи в Кърджалийско приютиха украински бежанци в манастирския комплекс при храма в първите дни на войната в Украйна. Въпреки че в началото държавата не помогна на свещеника, той продължи да се грижи за собствена сметка подгонените от войната хора. И това не е единствената му подобна благотворителност. В продължение на 20 години изхранваше безвъзмездно в разкритата трапезария при храма над сто социално слаби християни и мюсюлмани.

Новия иконостас в храма

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на църквата, поставен от основаването ѝ през 1939 г. Бяха поставени и стенописи, изработени по съвременна технология.

Беше обичан от родопчани – и от християни, и от мюсюлмани. През последните часове от борбата му за живот миряни, приятели и непознати в различни групи в социалните мрежи отправяха призив за молитви за оздравяването на духовника.

В храма, чийто предстоятел бе отец Саръев, се съхранява единствената в България частица от Светия кръст.

Боян Саръев бе признат не само у нас - той беше включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности в света.

Отиде си в деня, в който загина племенника му старши лейтенант Николай Саръев при атентата в Кербала преди 20 години. Казват, че Господ прибира при себе си на големи празници светите си хора, тези, които най-много обича. Кръстителя на Родопите си отиде в деня на първомъченика на Христовата вяра - Св. Стефан.

Последната служба на отец Боян Саръев в храм "Св. Успение Богоридично" беше на 3 декември.

А последното си интервю той даде за Радио Кърджали пред Гинка Динчева по повод началото на Рождественските пости, въпреки че вече беше тежко болен.

Вечна да е паметта на духовника, на будителя отец Боян Саръев.


Последното интервю на отец Боян Саръев можете да чуете в прикачения по-горе звуков файл.


Миряни се покланят пред частицата от Светия кръст


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15