Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдроглавият пеликан обикна язовир "Студен кладенец"

Птицата е е сред най-едрите видове в света, достига 12 кг и излита подобно на самолет, като се издига бавно


Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици у нас, извършвано от Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Над 100 доброволци обединяват усилия в повече от 40 екипа. Ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки, където зимуват водолюбивите птици. В този период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия изток.

В последните десетина години по язовир "Студен кладенец" се наблюдава редкият къдроглав пеликан - световно застрашен вид. Какво е любопитното при тази птица, какво цели преброяването, ще чуем от експерта Антон Стаменов, отговорник "Природозащитни дейности". 

"Всъщност това е тази година е 48-ата поредна година, в която се извършва това преброяване и то ни показва дългосрочни тенденции в числеността на видовете в европейски мащаб, тъй като това преброяване се извършва не само в България, но и координирано в цяла Европа точно по едно и също време по традиция във през втория уикенд на януари месец.
Следователно, когато всичката информацията събере, може да се види много точно каква е числеността на дадения вид във в конкретния сезон и от там да се правят изводи за това дали има увеличение на популацията, дали има намаление и да се търсят съответно причините за промяната.
Кои зони обхваща преброяването в Източните Родопи: "обхващаме язовирите от стената на язовир Ивайловград до опашката на язовир Кърджали, като най-много птици се наблюдават в по-плитките части на язовирите,
големите водни огледала, като най-многобройни са зеленоглавите патици. А в последните няколко години имаме и доста кафявоглави потапници, което е интересно, тъй като това е и световно застрашен вид.
Миналата година мисля, че бяха преброени някъде около 600 индивида от вида в язовир Студен кладенец".
В последните десетина година в язовир Студен кладенец се наблюдава и къдроглавият пеликан, който е световнозастрашен.
Пеликанът "наскоро започна отново да гнезди в България в района на Дунав, но язовир Студен кладенец се оказва важно място, където къдроглавите пеликани често спират.
Някои зимуват, но и през лятото го използват като място за почивка, така че да очакваме евентуално да има и къдроглавите пеликани".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15