Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК предложи на президента да насрочи частични местни избори за съветници в Хасково

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това става ясно от официалния сайт на ЦИК.

В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК – Хасково, с което уведомява ЦИК да направи предложение до президента за насрочване на нов избор за общински съветници в община Хасково. Приложено е и копие на решение на Върховния административен съд (ВАС), с което оставя в сила решение от 1 февруари по описа на Административен съд – Хасково за обявяване за недействителен изборът на общинските съветници в община Хасково от произведените на 29 октомври 2023 г. избори, обявен с решение от 30 октомври 2023 г. на ОИК – Хасково.

В решението на ЦИК пише, че решението на ВАС е окончателно, поради което съгласно Изборния кодекс е налице основание за произвеждане на нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково.

Припомняме, че на 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково. До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха 25-годишна за притежание на наркотично вещество

За притежание на наркотично вещество 25-годишна е задържана в РУ-Кърджали. Жената била проверена в областния град вчера около 16 часа. У нея била намерена ампула с кафеникава течност, която при направен тест реагирала на канабис. Наркотикът е иззет. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на високорискова дрога и работата по случая..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 17.05.24 в 10:57

Конфискуваха фалшиви маркови стоки в Момчилград

Артикули, имитиращи известни търговски марки, са открити при извършени проверки в Момчилград. Около 13,30 часа вчера полицейски служители открили 108 артикула в два търговски обекта в града – дамски, чанти, тениски и шапки с логото на известни марки, използвани без съгласието на притежателя на изключителното право. Дрехите и чантите са..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

Смолянската болница обяви конкурс за 32-ма специализанти

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” в Смолян обяви прием за 32 свободни места за специализанти, съобщиха от ръководството на болницата. Подборът на кандидатите за специализанти ще бъде извършен чрез конкурс. Свободните места са за придобиване на специалност по кардиология, нервни болести, ендокринология и болести на..

публикувано на 17.05.24 в 09:22

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. Учениците..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Преди обяд ще преобладава облачно време

Преди обяд ще преобладава облачно време, на места със слаби валежи от дъжд. Сутринта на места в котловините ще се образува мъгла. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 8°. В следобедните часове валежите навсякъде ще спрат и облачността над много райони ще се разкъса. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Новоасфалтиран път и пешеходна алея свързват Тютюнче с Джебел

Община Джебел асфалтира пътя от общинския център до село Тютюнче. Основният ремонт на 2-километровия път започна след като кметът на общината Неджми Али подписа през септември миналата година споразумение за финансиране на проекта с Министерството на регионалното развитие. Освен новата асфалтова настилка е обособена пешеходна алея, която е с дължина над..

публикувано на 16.05.24 в 18:50