Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите


Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи". 
Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на стратегически места. Нашата цел е да възстановим популациите на благороден елен и елен лопатар в целия район на Родопите в сътрудничество с местни партньори, казва експертът във фондацията Стефан Аврамов. И още - защо са изчезнали елените в района и как, кои са естествените им врагове, как поддържат екосистемите и започна ли фотосезонът на дивечовъден участък "Студен кладенец". 
Стефан Аврамов, Експерт "Биоразнообразие": "Тези два вида - благородни елени и елен лопатар са ключови за функционирането на екосистемите в района. Те се хранят с листа на храсти и дървета и трева и по този начин поддържат отворения характер на местообитанията в Източните Родопи, които са едни от основните причини за високото биоразнообразие, или казано по-просто, те дават възможност на светлината да достигне до земята, а не да бъде спряна от гората и всичко да обрасне в гора. По този начин създава дом на хиляди видове орхидеи, костенурки и други видове, които имат нужда от светлина.
- Но всъщност как е намалял еленът в района,  вълците ли са причината, каква е причината?
 "Двата вида имат различна история. Еленът лопатар е изчезнал може би преди повече от 2000 години, изтребен от хората като лесна плячка, след което е възстановен през 60-те години в района на Ловно стопанствотуден кладенец". Ние работим с тях в сътрудничество за възстановяването на животните. И благородният елен е изчезнал, може би преди няколкостотин години, след което през 80-те години на миналия век е започнал да се завръща в района, но в първите години след прехода животните са били отново изтребени, така че той е по-прясна жертва на хората.
- Благодарение на усилията Ви благородните елени се увеличили територията си близо 10 пъти. За какъв период? 
"последните 10 години".
- Очаквате ли още да се разширява ареала на този вид?
 "В момента текат два синхронни процеса - от една страна, от запад, тече естествено саморазселване на вида и същевременно, ние разселваме благородни елени в сътрудничество с Ловно стопанство "Студен кладенец" и други ловни сдружения, като целта е да възстановим този вид на територията на целите Източни Родопи през следващите 10-15 години.
- Какъв ще бъде ефектът от това разширение на територията и на броя животни?
"Очакваният ефект е, че природните екосистеми ще функционират по-нормално. Разселените животни ще поддържат мозаечният характер на Източните Родопи, а също така те са и храна за хищници и за трите вида лешояди. Така че те са една много съществена част от екосистемите. 
- Вашата цел каква е, в каква част от Родопите да бъде възстановена тази порода?
"Целите Източни Родопи, двата вида навсякъде, където има подходящи местообитания, да има жизнени популации на благороден елен и елен лопатар. 
- Имахте програма и за заселване на разселване на тарпани. Какво се случва там, до каква степен се размножават, колко са вече увеличили се техния ареал?
"Колегите работят там, но животните са някъде над 100. Обитават районите, където бяха освободени и бавно се увеличават и там виждаме тяхната роля, тъй като испасват пасищата, където живеят много добре и същевременно редовно наблюдаваме коне, които са убити от вълци и след това изядени от лешояди". 
- Кои са естествените врагове на елените? Вълците нападат ли елените?
Благородният елен вълците го нападат само в голяма глутница, и би могло да се каже, макар и леко пресилено, че няма естествени врагове. А еленът лопатар, те за съжаление страдат много от скитащи кучета. 
Той е по-дребен, а приплодът е само няколко десетки килограма, така че една глутница кучета може да се справи съвсем спокойно с него.
- Какво поколение обикновено имат? По колко така малки се раждат от двата вида? Възможно ли е, ако не се разселват, сами да се възпроизведат до необходимата степен или...?
"Раждат по едно малко, обикновено, много рядко по две, принципно и двата вида страдат от бракониерство, което е техният основен враг. Това намалява постепенно и двата вида и ако се саморазселват на територията на Източните Родопи, това като изцяло естествен процес, може да трае и 100 години. С нашите дейности ние го ускоряваме до едно-две десетилетия.
- Как стои въпросът с лова, защото и ловците ловуват елени, там има ли някакво ограничение зададено?
"...в момента работим с пълно сътрудничество с тях. Те съфинансират националното сдружение и местните сдружения като Кърджалии, Крумовград, Момчилград финансират част от разселването и съответно пазят животнитеПринципно имаме договори, в които е записано, че минимум 5 години те няма да ги ловуват, но на някои места животните не са ловувани вече десета година, което е добре за разпространението на този вид".
- Започна ли фотосезонът в Студен кладенец. Идват ли чужденци, или още е рано? 
"той фотосезонът е непрекъснат. През различно време се снимат различни неща. В момента има мърша пред скривалищата и може да се наблюдават и снимат лешояди. Есента и зимата е времето на елените, временно сватбуванията и след това когато се съберат на групи. Пролетта доскоро беше времето на орхидеите, в Източните родопи, сезонът е непрекъснат.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ангелина Костова

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

От  завършващите  общо 1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „ Има разлика, защото имаме ученици, насочени..

публикувано на 17.06.24 в 20:51

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

обновено на 08.06.24 в 16:01