Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Посрещаме пролетта с Гергьовден и Хъдърлез – ритуали и вярвания от Родопите

| обновено на 05.05.25 в 14:22
Снимка: архив

Гергьовден и Хъдърлез – два празника, дълбоко вкоренени в културната и духовна памет на Родопите, обединяват поколения българи около символите на пролетта, здравето и плодородието. В многообразието на местните традиции, те се честват от християни и мюсюлмани с общо усещане за ново начало и връзка с природата.

Соня Костадинова – уредник в отдел "Етнография" на Регионалния исторически музей – Кърджали, разказа в ефира на БНР Кърджали за дълбоките културни пластове и ритуалното богатство на празниците, които оживяват и днес в селата на Източните Родопи.

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е празник на Свети Георги Победоносец – светец, почитан както от православни християни, така и от мюсюлмански общности под името Хъдърлез. "В основата на двата празника стои митът за възкръсването, за съживяването на природата, за победата на живота над смъртта," обяснява Костадинова. В мюсюлманските предания Свети Георги (или Джефрилес) често се свързва с Хъдър и Иляс – двама братя, които се срещат веднъж годишно именно на 6 май, в миг, когато природата затаява дъх.

В миналото Гергьовден е бил граница между зимата и началото на активния стопански сезон. Празникът се отбелязва с жертвоприношения – обикновено агне, което се коли от старейшината на рода, след строго установени ритуали. Агнето се освещава със здравец и тамян, а кръвта му се излива под дърво – за плодовитост и благослов.

Специално внимание се обръща и на животните: захранват се с трева, брашно и сол – символи на изобилие. Овцете се доят за първи път на Гергьовден, а първото мляко се поднася ритуално, често с билки и подкваса, събирана от росата на празничната утрин.

Обредните хлябове – колаци, месени от млади булки – се украсяват символично с клонки, а трапезата се споделя на открито: „в местност, посветена на светеца, край оброчище или черковен двор“, казва Костадинова. Тази трапеза е не просто гощавка, а начин за свързване с предците и светците.

Макар и модерният начин на живот да е променил празника, в Родопите много от традициите все още се пазят. И до днес в навечерието на 6 май местните посещават лековити извори – като Дамбала край Кърджали или старинната джамия „Седемте девойки“ в Подкова, за да се измият за здраве или да оставят дреха по дърветата. Агнешкото, обредният хляб и баницата със зелении продължават да присъстват на трапезата.

„Хората променят обичаите си заедно с бита, но най-важното – духът на празника, усещането за свързаност и надежда, остава“, казва Костадинова. А най-смелото ѝ пожелание по повод празника е: „На онези, които още отглеждат животни и се грижат за земята – нека имат здраве, приплод и богата реколта. На всички именици – щастие и сили през цялата година.“

Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково в капан между сушата и човешката безотговорност

Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..

публикувано на 31.07.25 в 12:00

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49