Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Христов: Невъзстановеното ДДС е най-ниското от 2008-а година насам

Снимка: Таня Харизанова

Трябва да направим максимално възможното да съберем приходите, определени от бюджета. От разходната част да насочим приходите по съответните сектори. Когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши, кои разходи трябва да бъдат намалени, каза в предаването "Неделя 150" министърът на финансите Калин Христов.

Трябва да намерим разходите, които се използват най–неефективно и да се пренасочат. Търсим максималният ефект от тези разходи, подчерта Христов.

Министърът на финансите смята, че предложените от синдикатите и работодателите мерки трябва да бъдат добре обмислени. Все още не е окончателно ясно откъде ще бъдат взети парите за подпомагане на най–уязвимите групи. Христов обаче не е съгласен за тази цел да бъдат съкращавани инвестиционни разходи.

Инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на икономиката. По принцип механичното рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката. Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най–ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства, каза Калин Христов.

Финансовият министър заяви, че невъзстановеното ДДС е най–ниското в момента от 2008-a насам. За дефицита подчерта, че той не трябва да ни притеснява.

По принцип в първите месеци на годината той е по–висок поради характера на данъчните приходи. Ние можем да изпълним дефицита, който е заложен в бюджета от 1,3 процента. Има и еднократни фактори, които влияят на дефицита в първото тримесечие, това са промените в някои данъчни закони, направени миналата година, които изместват по–напред във времето някои данъчни приходи, обясни Христов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна