Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еми Барух: Наблюдаваме изключително лицемерен опит за подмяна на онова, което взриви хората

Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме изключително лицемерен опит за подмяна на онова, което взриви хората и което няма да ги успокои, една морална риторика, с която всички, които застанаха на трибуната, се опитаха да подменят един неморален казус. Не очаквах от един майстор на риториката като Местан да чуем в назидателен тон обяснение за едно решение, което очевидно не ни беше представено по начина, по който се е случило. Всички думи на тези хора някак са лишени от своето съдържание и това, че използваме един и същ езиков инструментариум, но влагаме зад него друго съдържание, е огромен проблем за хората, които наричат себе си: „народни представители”. Можеха да се опитат да изиграят един по-добър политически театър, да ни кажат кой доведе тази идея, кой стои зад нея. Прехвърлянето на топката към Канституционния съд фактически е едно позорно Пилат-Понтийско измиване на ръцете. Ако следим внимателно процесите в съдебната система през последните месеци, конституционните съдии не са ни убедили в чистотата и законосъобразността във вземането на решения, а не в правните хватки, които са възможни в тази материя.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед” журналистът Еми Барух по повод решението на НС да отмени акта, с който назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС и изказванията в пленарната зала. Тя допълни:

Не вярвам хората да повярват ни най-малко на този опит за извинение. Виждам народни представители, които избраха за по-малко от 15 минути Делян Пеевски. Отне им 1 час и 15 минути да обяснят защо това е грешно, но го направиха по такъв начин, който да скрие от обществото причините за този избор. Същевременно на Пеевски е бил даден най-високият достъп с гриф „Строго секретно”. Той даде и интервю от кабинета на председателя на ДАНС. Много важен въпрос е какво е свършило, с този достъп, лицето Пеевски в тези няколко дни, в които улицата не можа да понесе тази гавра с елементарното чувство за приличие.

Според Барух от парламентарната трибуна не е прозвучало извинение.

Извинение би означавало ние да научим истината, да ни се каже „Този човек бе предложен от еди-кои си структури, защитава еди-какви си интереси, беше предложен с еди-какви си мотиви. Извинявайте! Беше грешка. Няма да се подчиним. Ще разкъсаме този октопод, който ни превръща в изпълнители на тези неясни за обществото центрове на олигархична власт.

Аз съм всеки ден на площада. В българското общество се направи важна крачка напред в чувството ни за свобода – хората престанаха да се страхуват. Колко време може да удържи сегашното статукво зависи от това дали хората ще продължат да не се страхуват. В момента отвоюваме собственото си достойнство.

Михаил Неделчев допълни:

Прехвърлянето към КС трябваше да се очаква. Трябваше да се очаква, че нито една от политическите сили, които подържат кандидатурата няма да тръгне да защитава казуса, че той трябва да остане депутат. По този начин никой не поема отговорност.

Неделчев коментира и медийните твърдения за участие на Росен Плевнелиев в схема за прехвърляне на големи суми в офшорни сметки:

Ние имаме пълна непоносимост към това непрестанно бълване на всякакви компромати от БСП. Не може непрекъснато от трибуната на НС да се говори „тези престъпници”, „престъпления” и пр. Българските граждани имат абсолютна непоносимост към този тип говорене.  

Димитър Новков също коментира скандала:

Честно казано очаквах такова нещо. Противопоставяне социални мрежи, интернет и телевизии и съответно вестници на определени групировки. Тази информация излетя през сайт, за който е добре известно чия собственост е, беше прихваната от „Монитор” и ТВ7, които също се знае чия собственост са.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна