Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС се отказва от третата квота в ЦИК

| обновено на 25.03.14 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи се отказва от третата квота в Централната избирателна комисия.

ДПС ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за заместник-председател на ЦИК Маргарита Златарева. Това заяви изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан от трибуната на парламента, като ДПС се отказа от третия си представител в ЦИК. 

Президентът остана глух и сляп и вместо да го отчете, избра да ни изравни с "Атака". Нека отговорът на този въпрос тежи на съвестта на обединителя на нацията. Ако някой има нужда от поредната медийна сага на тема преяждане с власт или извиване на ръце от ДПС и прочие, няма да се получи. Благата вест е, че ДПС не иска трети член в ЦИК, няма да внасяме изменения в Изборния кодекс. Утре парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК, каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Според ГЕРБ, БСП може да излезе с чест от ситуацията, като предложи утре да бъде избран заместник-председател на ЦИК от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов определи позицията на ДПС като опит за въвеждане на справедливост.

Господин Местан в случая просто иска една елементарна справедливост за неговата партия, но прилагайки я за неговата партия, тя става приложима и за ГЕРБ. И още повече ясно кристализира ударът срещу нашата партия за служебно спечелване на евроизборите, каза лидерът на ГЕРБ. 

Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова, законът е ясен и парламентът няма да оправя, по думите й, кашата, забъркана от президента.

Законът е ясен. Президентът го наруши брутално, като ощети ДПС. Не виждам защо парламентът трябва да вади един закононарушител от кашата, която забърка, защото утре всеки закононарушител ще идва и ще иска парламентът да му променя законите, за да му санира безобразията. Много жалко, че това го прави точно българският президент, каза Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени