Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумите за самоопределение в Украйна протичат относително спокойно

| обновено на 11.05.14 в 17:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Към 12:00 часа местно време избирателната активност в Славянск е 45%, съобщи агенция "Новости" като цитира  представител на районната избирателна комисия. Тази сутрин в покрайнините на града се чуваше стрелба, съпроводена от взривове на артилерийски снаряди. Един украински военнослужещ е бил ранен при престрелка през изминалата нощ в Славянск, съобщи Министерството на отбраната на Украйна. През нощта боеве имаше и в района на село Андреевка. Народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи по-рано, че опълченците не са претърпели загуби по време на стрелбата. Избирателните секции са отворили навреме.

Избирателната активност на референдума в Луганск по последни данни надвишава 75 процента, съобщи говорителят на местния пресцентър Василий Никитин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че възникват все повече проблеми със сигурността на вота. Имаме сигнали, че група наричаща се "национална гвардия" сплашва хората да не гласуват и гони организаторите на референдума, заяви Никитин.

Председателят на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи за агенция "Новости", че всичко върви по план и засега няма никакви тревожни сигнали. В Донецка област се наблюдава висока избирателна активност, съобщи на пресконференция Борис Литвинов, координатор на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Наблюдава се голям наплив, на някои места комисиите не се справят своевременно с гласуването, посочи Литвинов.

Организаторите на референдума заявиха, че планират да свикат конгрес на депутатите на всички равнища и да започнат "цивилизован развод" с властта в Киев. Според съпредседателя на президиума на републиката Денис Пушилин е възможен  диалог с Киев, но с участието на посредници.

 Самопровъзгласилият се за народен губернатор на Донецка и Луганска области Павел Губарев гласува в референдума за самоопределение на двата региона и заяви, че избирателната активност е по-висока от всякога:  Активността е по-висока отколкото на всички избори досега. Референдумът за нас е всичко, за нас той означава независимост, създаване на нов субект - Донецка народна република. Губарев беше освободен преди дни от затвора в Киев, след като народното опълчение на Донецка област го размени с трима задържани сътрудници на Службата за сигурност на Украйна.

В Донецк мъж откри стрелба по избирателна секция, но бързо беше неутрализиран от проруските сепаратисти, охраняващи вота, съобщи председателят на централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин. По думите му няма регистрирани други сериозни провокации.

Над сградата на областния съвет в град Мариупол отново се издигат гъсти облаци дим, съощи местното издание "0629" като се позова на очевидци. Горят четири от етажите на зданието, но причината за пожара все още не е ясна. Не се съобщава за пострадали.

Връзката с град Красний Лиман в Донецка област е била възстановена. Референдумът в града продължава да тече въпреки опитите на украинските сили за сигурност да възпрепятстват вота, заяви членът на избирателната комисия на Донецка област Сергей Третяков. По-рано беше съобщено, че няма връзка с двете районни избирателни комисии в Красний Лиман и Краснолимански район, защото там се водят активни бойни действия. 

В Краматорск терористи са похитили началника и три служителки на техническия отдел на летището, съобщи на Фейсбук страницата си ръководителят на центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук. Една от жените е била освободена, но съдбата на останалите похитени е неизвестна. По-рано Тимчук съобщи, че антитерористичната операция на украинските сили в Източна Украйна е навлязла в нова активна фаза. Операцията продължава по план и активните действия обхващат не само бастиона на сепаратистите Славянск, но и други селища в региона, където има съсредоточаване на проруски терористи, отбелязва Тимчук.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени