Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Павлов: Следосвобожденските политици бяха визионери, днешните чакат указания от Брюксел

| обновено на 03.03.16 в 15:12
проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

Нашите революционери бяха визионери, следосвобожденските ни държавници гледаха надалеч в бъдещето, а сегашният елит гледа от ден за ден и чака указания от Брюксел, от Вашингтон и откъде ли не. Този коментар направи в предаването „12+3“ историкът проф. Пламен Павлов:

Има много стойностни българи, много млади хора с потенциал и искрено родолюбие, но в обществената и медийната среда се е наложила една поквара, която е крайно време да се изчисти. Не може да се рушат всички авторитети и да се обругава всичко българско. Крайно време е да се дисциплинираме като нация. Поне малко от малко да оправдаем очакванията на дедите ни, които със сълзи на очи посрещнаха възкресяването на нашата държавност.

Поколенията след Освобождението виждаха в тази дата възкресение на идеята за национално обединение. В Санстефанския идеал дедите ни виждаха свободната българска държава, каза още проф. Павлов, запитан, как следосвобожденските поколения са оценявали датата 3 март.

45 години поколения българи бяха възпитавани в интернационализъм.

След 10-и ноември отидохме на другия полюс – нихилистичен прочит на всичко българско
, подчерта още той.

Съдбата на сънародниците ни извън пределите на страната ги прави особено чувствителни към националния празник на България и всички спорове за тези дати се посрещат с изумление и огорчение
, посочи още историкът.

На 3 март свобода получават всички етнически общности в България и за три десетилетия страната отбелязва възход. Днес ние 25 години хленчим, че Преходът не свършва. Заслужаваме елит като този след Освобождението.

Цялото интервю с проф. Пламен Павлов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна