Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: В националните паркове трябва да има чекпойнт за туристи

Христо Григоров
Снимка: БГНЕС

Да има своеобразен чекпойнт в националните паркове, където туристите да декларират своя маршрут, да бъдат въведени гривни с чип за локализиране на туристите. Тези идеи лансира в предаването „12+3“ председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той подчерта, че нашите планини крият изключително големи опасности, особено за неподготвени хора, които не спазват писани и неписани правила за поведение в планината.

В коментар след смъртта на Мирослав Късовски, който бе открит след неколкодневно издирване, председателят на БЧК призова да сме внимателни и дисциплинирани, особено преди зимния сезон.

Григоров посъветва туристите, когато правят преходи от хижа до хижа да уведомяват хижарите за маршрута си и при достигане на крайната точка, да дават обратна информация. Извършващите планински преходи трябва да са добре оборудвани и добре облечени, със зареден телефон и да не тръгват късно.


Христо Григоров напомни за наличието на софтуер, който дава възможност за локализация чрез мобилните телефони и акцентира върху значението на планинската застраховка.

Цялото интервю с Христо Григоров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна