Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Необходими са повече проверки на гадателите и медиумите у нас

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването започва проверка на дейността на Кармен Лазарова, която е организирала пътуването на онкоболната Теодора за лечение при бразилски медиум, потвърдиха за "Хоризонт" от ведомството. Състоянието на жената се влоши, след като замина за алтернативно лечение в Бразилия с посредничеството на Лазарова. При дарителска кампания бяха събрани средства, за да бъде възможно с медицински екип тя да бъде транспортирана в болница до Турция до дни.

Подобни лечители, които злоупотребяват с надеждата и състоянието на хората, не са един и двама, и методите, с които те лекуват, излизат извън всякакви законодателни регулации, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова:

„Нашият закон за здравето предвижда и е регламентирал няколко алтернативни метода за лечение като акупунктура, хомеопатия, лечебни масажи. Но в никакъв случай не признава и не е регламентирал дейности като пиене на заредена вода от някакви божества или пък масажи с ток от електропреносната мрежа. Както и различни форми на гадаене, баене и провеждане на сеанси. Това е незаконно и освен това дори някой да твърди, че прилага такива методи, то законът изисква да има необходимото образование, да бъде медицински специалист и освен това да се регистрира в регионалната здравна инспекция. Всичко това в конкретната хипотеза не е налице, а при много други гадатели, баячки и медиуми също не се спазва. Искам да призова контролните органи да не ограничават проверката си само с тази дама, но и да я разширят значително, защото тя не е единствената.“

Според Мария Шаркова е необходима промяна в законодателството, която да регламентира кой какво може да извършва, а контролните органи активно да извършват проверки и да преустановят нарушенията на фалшивите лечители:

„За да дойде един известен професор от държава в ЕС, който да направи демонстрационна операция или проведе обучение, той трябва да премине през изключително строга процедура. В същото време абсолютно безконтролно в България пристигат различни шамани, които събират пациенти в огромни зали, правят сеанси срещу не малко пари. Просто законодателството ни в тази посока не е достатъчно адекватно. И в извършването на тази посредническа дейност трябва да се знае кой носи отговорност, когато не е дал адекватна информация или просто когато съвсем съзнателно заблуждава хората.“

Мария Шаркова обърна внимание и на честата липса на конкретни писмени доказателства за дейността и резултатите от лечението на медиумите. Това трябва да бъде ясен сигнал, че става дума за измама, предупреди адвокатът.

Като причина за търсенето на алтернативни методи на лечение, Шаркова изтъкна липсата на места, в които да се оказват комплексни палиативни грижи, които включват медицинска и психологическа помощ за пациента и семейството му.

„За съжаление здравната ни система е в състояние, в което води до загуба на доверие към традиционната медицина и това също е причина хората да търсят алтернативни методи. Фалшивите новини, които ни заливат отвсякъде и невъзможността на хората понякога да отсяват истината от фалшивата информация също допринася до обръщането към подобни неефективни лъжливи начини за лечение“, допълни Шаркова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна