Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата сатира "Капан за тъпаци" с първа постановка в България

7
Снимка: @dramatheatretargovishte

"Капан за тъпаци" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър в Търговище. Пиесата е на Жан-Пиер Мартинез – един от най-играните съвременни френски драматурзи. Той е автор на повече от 100 пиеси и има средно по 400 театрални постановки годишно.

По българските сцени се играят няколко негови пиеси, но "Капан за тъпаци" се поставя за първи път у нас. Режисьор на спектакъла е директорът на Търговищкия театър Владимир Петков, който има и други постановки по пиеси на Жан-Пиер Мартинез. Негов е и преводът на текста на български.


"Пиесата проследява неочакваните предизборни машинации на една губеща в социологическите проучвания за президент партия, която решава да бъде представлявана от шофьора на първия секретар на партията и по този начин предстоящото крушение да падне на негов гръб. Оказва се обаче, че нито "изкупителната жертва", нито избирателите са толкова предвидими", разкриват създателите на спектакъла.


В ролята на политически играчи влизат гост-актрисата Йоана Буковска-Давидова и актьорите от трупата на Търговищкия театър Любомир Фърков, Божидар Попчев, Димитър Мартинов, Грета Неделчева и Любомира Стефанова.

Сценографията и костюмите са дело на Петър Митев, композитор е Михаил Шишков-син.

Снимки: ФС на Драматичен театър - Търговище
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна