Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани.

Най-малко четирима души са арестувани след нападението.

Тримата загинали испански граждани са от Каталуния, потвърди в социалната мрежа Екс регионалният премиер на областта Пере Арагонес. Испанец е и един от ранените. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че е потресен от новината. От Министерството на външните работи подчертаха, че работят в сътрудничество с Евросъюза по изясняване на обстоятелствата и подпомагане на засегнатите от случилото се в Афганистан. Консулското звено за спешни случаи е напълно мобилизирано. Испанското посолство в Кабул е затворено от август 2021 г.

Нападението е извършено в провинция Бамиан, известна с двете огромни статуи на Буда, изсечени в скала, които талибаните разрушиха през 2001 г. по призив на Ал Каида.

За атаката най-вероятно ще бъде обвинено афганистанското разклонение на групировката "Ислямска държава", която е противник на талибаните, отбелязва Асошиейтед прес.

Талибаните се върнаха на власт преди три години в края на изтеглянето от страната на САЩ и НАТО след 20-годишна война.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна