Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота.

Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get Better" ("Нещата могат само да станат по-добри"), когато премиерът Риши Сунак обяви, че свиква общите избори на 4 юли. Двамата заявиха, че намират за силно обезпокоителен факта тяхната музика да се свързва с политиката. 

Киър Стармър коментира, че днес не е 1997 година, а 2024 и изборът пред страната е абсолютно сериозен след 14 години хаос и разделение. Той допълни, че хората могат да обърнат страницата, да започнат наново, да възстановят страната си с лейбъристите и ако те дойдат на власт могат да имат нова песен за този момент. 

Групата изрази съжаление, че е позволила на Тони Блеър да използва песента им, защото по-късно е била обвинена, че "има кръв по ръцете", след като Обединеното кралство се намеси във войната в Ирак. Алан Макензи е на мнение, че политиката и музиката не трябва да се свързват. "Случвало се е и на много други групи в Америка и тук песните им да се свързват по някакъв начин с политиката, но това наистина може да повлияе по негативен начин", каза музикантът. Той допълни, че ще гласува против консерваторите, но не иска песента му да бъде свързвана с политиката.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна