Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вики, или как се ражда концепцията на "Маргаритка"

| обновено на 23.05.24 в 11:20

Виктория Терзийска, по-известна като Вики от "Мастило", е създател на концепцията "Маргаритка" – шлагерните детски песнички, с които са израснали поколения български деца, изпети от звездите на съвременната българска музикална сцена. На 8 и 9 юни на площад "Бански" в София ще се проведе семеен фестивал "Герои с мисия", който ще събере деца с различни истории.

В ефира на “Нашият ден” Вики сподели, че концепцията "Маргаритка" се е родила от нуждата на две майки за адекватно аудио и видео съдържание за децата им.

Идеята за проекта възниква преди осем години, когато се ражда първата дъщеря на Вики - Маргарита, която става и кръстница на проекта. Вики и Яна Липованска създават "Маргаритка", като канят приятели от музикалния бизнес да изпълнят детски песни.

Вики признава, че в началото те не са осъзнавали колко голяма е нуждата от качествено детско съдържание и колко голям интерес ще предизвика техният проект. Осем години по-късно "Маргаритка" се е превърнала в огромен проект, изискващ сериозна организация и административна подкрепа, включително от Столична община и Община Оборище.

Целта на фестивала е да обедини децата, независимо от техните различия, като е насочен към деца със специални потребности, които ще имат безплатен достъп заедно със своите родители.

Подготовката за фестивала върви с голяма скорост и ще включва множество забавления за децата. Музикалният съпровод ще бъде осигурен от "Джуниър Бенд" – музикален оркестър, съставен изцяло от деца. На сцената ще се изявят звезди, включително Вики, която ще изпълни песента за цифрите, която има 14 млн. гледания в YouTube за две години. Фестивалът ще включва спортни активности, както за всички деца, така и за тези със специални потребности.

Ще има работилници, където децата ще могат да създават герои и звезди от обикновени кашони и пластмасови бутилки, като се насърчава рециклирането и креативността. Вики споделя, че най-голямата награда за нея е признанието от семействата, които оценяват "Маргаритка". Тя иска да насърчи родителите да се включат активно във всички игри на децата и да бъдат част от тези два дни.

Една от най-важните цели на "Маргаритка" е да накара цялото семейство да се почувства заедно чрез музиката. Дисковете на "Маргаритка" създават възможност за семеен концерт в колата.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени